Снимка: © Getty Images

Германия активира първия етап от плана си за извънредни ситуации за управление на доставките на газ, с което започна подготовка на страната за евентуално прекъсване или спиране на доставките на гориво от Русия.

Миналата седмица Русия обяви, че до 31 март ще изготви механизъм, според който горивото ще се продава само в рубли за "неприятелските държави" (наложилите санкции заради войната в Украйна).

Списъкът включва Германия - индустриалното ядро на Европа - и всички останали членове на ЕС, сред които и България.

Роберт Хабек - министърът на икономиката, отговарящ за енергийната сигурност на Германия - вече отхвърли искането на Русия за разплащания в рубли, заявявайки, че договорите ще бъдат спазени при настоящите условия.

В сряда Spiegel съобщи, че той е задействал плана за извънредни ситуации и е свикал кризисен щаб, който да анализира и да оценява ситуацията с доставките.

55% от вноса на газ в Германия през 2021 г. идва именно от Русия, a едва след избухването на войната в Украйна правителството се отказа от пускането в експлоатация на втори руски газопровод - "Северен поток 2".

И въпреки че доставките в страната са спаднали с 40% през първото тримесечие на 2022 г, министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че Германия няма да постигне пълна независимост от руските доставки преди средата на 2024 г.

Путин ще продава природен газ на ЕС само в рубли

Най-големите немски клиенти на Русия са Uniper, RWE и VNG на EnBW, които имат дългосрочни договори за доставка на газ. Те все още не са коментирали как се подготвят за промените.

Какъв е планът на Германия?

„План за спешни случаи, свързани с газа“ се основава на регламент на ЕС от 2017 г., който определя мерки за осигуряване на доставките на газ. Euractiv и Reuters описват неговите три кризисни нива:

Първото ниво – ниво на ранно предупреждение

Това е нивото, което правителството на Германия вече задейства. То представлява ранно предупреждение, че са налице признаци за развитие на извънредна ситуация с доставките. Нивото може да бъде обявено, когато има конкретни, сериозни и надеждни индикации за възможно събитие, което е вероятно да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването.

Засега от Министерството на икономиката заявяват, че няма проблеми с доставките и че сигурността им е гарантирана.

Второто ниво – ниво на предупреждение

Второто ниво ще бъде задействано при прекъсване на доставките или изключително голямо търсене, което нарушава обичайния баланс. Тази ситуация ще може да бъде коригирана без намеса на държавата.

Третото ниво – аварийна ситуация

Нивото на аварийна ситуация идентифицира извънредно положение, означаващо, че взетите пазарни мерки не успяват да се справят с недостига.

На този етап германският мрежов регулатор, Bundesnetzagentur, ще трябва да реши как да разпредели оставащите доставки на газ за цялата страна.

Газоснабдяването на домакинствата трябва да бъде гарантирано, но подаването към индивидуални големи консуматори на горивото ще бъде намалено или спряно изцяло.

Кой ще бъде първият засегнат?

Ако Германия не успее да осигури достатъчно газ, индустрията ще бъде засегната първа. Тя представлява една четвърт от германското търсене на горивото.

„Това означава, че индустриалното производство се губи, че веригите за доставки се губят“, каза Леонхард Бирнбаум, главен изпълнителен директор на германската енергийна група E.ON, пред обществената телевизия ARD, посочвайки, че щетите ще бъдат много тежки.

Частните домакинства ще имат приоритет пред индустрията. Болниците, заведенията за грижи и други институции от публичния сектор със специални нужди ще бъдат последни, които ще бъдат засегнати от прекъсване.

Независимо че в момента има достатъчно газ за всички пазари в Германия, от Министерството на икономиката призовават потребителите да ограничат консумацията и да бъдат пестеливи в използването на газ, доколкото това е възможно.

В случай на спиране на доставката германската икономика е застрашена от сериозни щети. Германската промишленост се нуждае от газ за много процеси, сред които химическата промишленост, производството на алуминий и добив на стомана. Представителите на асоциацията очакват най-силните ефекти, които някога са съществували след Втората световна война, пише Spiegel.

Както страните от Г-7, така и ЕС обявиха, че няма да се съгласят с ултиматума на Русия за плащания в рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че "доставките няма да бъдат правени безплатно".

Украйна призова ЕС да не поддава на ултиматума "руски газ за рубли"

ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли, заяви фон дер Лайен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос