Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ към Германия? Снимка: © Getty Images

Германия активира първия етап от плана си за извънредни ситуации за управление на доставките на газ, с което започна подготовка на страната за евентуално прекъсване или спиране на доставките на гориво от Русия.

Миналата седмица Русия обяви, че до 31 март ще изготви механизъм, според който горивото ще се продава само в рубли за "неприятелските държави" (наложилите санкции заради войната в Украйна).

Списъкът включва Германия - индустриалното ядро на Европа - и всички останали членове на ЕС, сред които и България.

Роберт Хабек - министърът на икономиката, отговарящ за енергийната сигурност на Германия - вече отхвърли искането на Русия за разплащания в рубли, заявявайки, че договорите ще бъдат спазени при настоящите условия.

В сряда Spiegel съобщи, че той е задействал плана за извънредни ситуации и е свикал кризисен щаб, който да анализира и да оценява ситуацията с доставките.

55% от вноса на газ в Германия през 2021 г. идва именно от Русия, a едва след избухването на войната в Украйна правителството се отказа от пускането в експлоатация на втори руски газопровод - "Северен поток 2".

И въпреки че доставките в страната са спаднали с 40% през първото тримесечие на 2022 г, министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че Германия няма да постигне пълна независимост от руските доставки преди средата на 2024 г.

Путин ще продава природен газ на ЕС само в рубли

Най-големите немски клиенти на Русия са Uniper, RWE и VNG на EnBW, които имат дългосрочни договори за доставка на газ. Те все още не са коментирали как се подготвят за промените.

Какъв е планът на Германия?

„План за спешни случаи, свързани с газа“ се основава на регламент на ЕС от 2017 г., който определя мерки за осигуряване на доставките на газ. Euractiv и Reuters описват неговите три кризисни нива:

Първото ниво – ниво на ранно предупреждение

Това е нивото, което правителството на Германия вече задейства. То представлява ранно предупреждение, че са налице признаци за развитие на извънредна ситуация с доставките. Нивото може да бъде обявено, когато има конкретни, сериозни и надеждни индикации за възможно събитие, което е вероятно да доведе до значително влошаване на ситуацията с газоснабдяването.

Засега от Министерството на икономиката заявяват, че няма проблеми с доставките и че сигурността им е гарантирана.

Второто ниво – ниво на предупреждение

Второто ниво ще бъде задействано при прекъсване на доставките или изключително голямо търсене, което нарушава обичайния баланс. Тази ситуация ще може да бъде коригирана без намеса на държавата.

Третото ниво – аварийна ситуация

Нивото на аварийна ситуация идентифицира извънредно положение, означаващо, че взетите пазарни мерки не успяват да се справят с недостига.

На този етап германският мрежов регулатор, Bundesnetzagentur, ще трябва да реши как да разпредели оставащите доставки на газ за цялата страна.

Газоснабдяването на домакинствата трябва да бъде гарантирано, но подаването към индивидуални големи консуматори на горивото ще бъде намалено или спряно изцяло.

Кой ще бъде първият засегнат?

Ако Германия не успее да осигури достатъчно газ, индустрията ще бъде засегната първа. Тя представлява една четвърт от германското търсене на горивото.

„Това означава, че индустриалното производство се губи, че веригите за доставки се губят“, каза Леонхард Бирнбаум, главен изпълнителен директор на германската енергийна група E.ON, пред обществената телевизия ARD, посочвайки, че щетите ще бъдат много тежки.

Частните домакинства ще имат приоритет пред индустрията. Болниците, заведенията за грижи и други институции от публичния сектор със специални нужди ще бъдат последни, които ще бъдат засегнати от прекъсване.

Независимо че в момента има достатъчно газ за всички пазари в Германия, от Министерството на икономиката призовават потребителите да ограничат консумацията и да бъдат пестеливи в използването на газ, доколкото това е възможно.

В случай на спиране на доставката германската икономика е застрашена от сериозни щети. Германската промишленост се нуждае от газ за много процеси, сред които химическата промишленост, производството на алуминий и добив на стомана. Представителите на асоциацията очакват най-силните ефекти, които някога са съществували след Втората световна война, пише Spiegel.

Както страните от Г-7, така и ЕС обявиха, че няма да се съгласят с ултиматума на Русия за плащания в рубли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че "доставките няма да бъдат правени безплатно".

Украйна призова ЕС да не поддава на ултиматума "руски газ за рубли"

ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли, заяви фон дер Лайен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Залогът е диктатура или парламентарна република": Депутати от ПП-ДБ осъдиха поведението на Радев

Депутати от ПП-ДБ осъдиха остро поведението на Радев при връчването на втория мандат

19:58 - 29.05.2023

Прокуратурата даде обратен и върна делото за кюлчетата от снимките с Борисов

Разследването по делото със златните кюлчета и пачки в шкафчето на Борисов продължава

18:46 - 29.05.2023

Граждани излизат на протест в София срещу президента: "Няма да позволим да се превърнем в Беларус"

Демонстрацията ще се проведе пред Президентството във вторник, 30 май

17:54 - 29.05.2023

Радев връчи втория мандат на Денков с нежелание и намекна, че той не трябва да се изпълнява

Президентът даде мандата на ПП-ДБ не защото иска, а защото така трябва

17:00 - 29.05.2023

"Вие сте истински идиоти": Били Айлиш отвърна на хейтърите, които я критикуват за по-женствения ѝ стил

Били Ейлиш е уморена от хората, които непрекъснато критикуват начина ѝ на обличане

16:51 - 29.05.2023

Снежинки от клей в "най-прекрасното време от годината". Renault пусна тематична реклама за Ролан-Гарос

Автомобилният концерн обяви три инициативи за Откритото първенство на Франция

16:02 - 29.05.2023

Пасажери отказаха да слязат от самолет на WizzAir, след като ги приземиха във Варна вместо в София

Екипажът не е предупредил пътниците за отклонението от маршрута

15:59 - 29.05.2023

Русия нападна Киев с дронове и ракети два пъти в рамките на един ден

Експлозии отекнаха в центъра на Киев в понеделник сутринта

15:40 - 29.05.2023