Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция Снимка: © Getty Images

Бивш високопоставен служител на руското министерство на отбраната е арестуван и обвинен в корупция като част от продължаващата чистка във военните редици на страната

Дмитрий Булгаков, който е бил заместник-министър и е отговарял за военната логистика в продължение на почти 15 години, е бил задържан от службата за сигурност ФСБ в петък. В момента той вече е в затвор в Москва по обвинения в корупция.

Булгаков е уволнен от поста в министерството през септември 2022 г. - шест месеца след началото на руската война в Украйна. Той е публично обвиняван за някои от логистичните провали на руската армия на фронта през първите месеци на инвазията, които са довели до сериозен недостиг на войски.

Офицерът е един от най-дълго служилите кадри в областта на руската отбраната. Той е носител на няколко висши военни и граждански награди, включително "Герой на Русия" - най-високото държавно отличие в страната.

Арестът на Булгаков не е изолиран случай, а е част от чистка в руските военни среди. През април беше арестуван Тимур Иванов - друг зам.-министър на отбраната. След това, само в рамките на няколко седмици, четирима други високопоставени служители на военното министерство бяха задържани - отново по обвинения в корупция. Това се смята за най-значителната репресия в министерството на отбраната в Русия от десетилетия насам.

Рокадите стигнаха и до дългогодишния съюзник на Путин - Сергей Шойгу, който беше освободен от поста на министър на отбраната. Той ръководеше руската армия от 2012 г., включително по време на руската инвазия в Украйна, когато тя започна през 2022 г.

През май тази година обаче президентът Владимир Путин го освободи от поста и го замени с Андрей Белоусов. Това се случи малко, след като Путин встъпи в длъжност за своя пети мандат като президент. Шойгу все пак пое друга държавна длъжност - като секретар в Съвета за сигурност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024