ЕС няма да позволи руският газ да се плаща в рубли, заяви фон дер Лайен

Европейският съюз няма да позволи доставките за нефт и природен газ да се плащат в рубли. Съюзът няма да бъде изнудван от Русия чрез енергийните ѝ ресурси в опит да заобиколи санкциите, наложени и от Запада. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на двудневната среща на върха на евролидерите в Брюксел.

„Това би било едностранно решение и явно нарушение на договора“, каза фон дер Лайен.

По-рано президентът на Русия Владимир Путин каза, че „неприятелските“ страни ще трябва да плащат доставките за руски петрол и газ в рубли. Предложението е опит да се заобиколят санкциите, наложени от западните страни, и да се укрепи руската валута, чиято стойност отбелязва историческо дъно.

Искането на Путин засяга 50 държави, които Русия обяви за „неприятелски“. Сред тях са всички страни членки на ЕС, САЩ, Канада и останалите държави, наложили санкции заради войната в Украйна. Сред тях е и България, която има договор за доставка на газ с руската компания „Газпром Експорт“.

Според фон дер Лайен плащане в рубли би било опит за избягване на санцкиите.

„Ние няма да позволим нашите санкции да бъдат заобиколени. Времето, в което електроенергията можеше да се използва за изнудване, отмина“, заяви тя.

ЕС ще създаде солидарен фонд за финансова подкрепа на Украйна

По-рано германският канцлер Олаф Шолц повтори коментарите на министъра на енергетиката и икономиката Роберт Хабек, че плащането за енергия в рубли би представлявало нарушение на договора.

Реакции имаше и от други европейски лидери. Италианският премиер Марио Драгио заяви, че искането на Путин е в нарушение на сключения договор с ЕС. Премиерът на Словения Янеш Янша също критикува намеренията на Кремъл.

„Не мисля, че някой в Европа знае как изглеждат рублите, никой няма да плаща в рубли“, каза Янша.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече исканията на Москва „унизителни“.

„Ако някоя страна от ЕС се поклони пред унизителните искания на Путин да плаща за петрол и газ в рубли, това ще бъде като да помага на Украйна с една ръка и да помага на руснаците да убиват украинци с друга. Призовавам съответните държави да направят мъдър и отговорен избор“ написа той в Туитър.

Точно преди месец Русия започна военна инвазия в Украйна, която доведе до тежки санкции срещу страната. Мерките изключиха Русия от международните парични преводи и предизвикаха спад в руската валута.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024