МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците Снимка: © Getty Images

По-дълга коледна и пролетна ваканция за учениците за предстоящата нова учебна година, предлагат от Министерството на образованието (МОН).

Предложението за графика през учебната 2024/2025 г. е публикувано за обществено обсъждане на сайта на ведомството и е отворено за становища и предложения от всички заинтересовани страни.

Съгласно изготвения проект от МОН предвиждат първата ваканция за учениците да бъде отново есенната и тя да продължи 3 дни - от 1 до 3 ноември. Ако това бъде прието, тя ще е с два дни по-къса от миналогодишната, която продължаваше 5 дни в периода 28 октомври - 1 ноември.

За сметка на това обаче коледната ваканция може да е по-дълга - вместо миналогодишните 11 дни, от МОН предлагат по коледните празници учениците да почиват 13 дни - от 24 декември до 5 януари 2025 г. включително.

Междусрочната ваканция е предвидена да бъде само ден - на 4 февруари, който се пада във вторник.

Учениците ще могат да имат и по-дълга пролетна ваканция - идеята е тя да бъде от 12 до 21 април (т.е. общо 10 дни). Миналата учебна година тя е продължила 9 дни. Както винаги дванадесетокласниците, които по това време ще се подготвят за държавните зрелостни изпити (ДЗИ), ще имат по-късно почивка - тя отново ще е само 5 дни покрай Великденските празници.

Неучебни отново ще бъдат дните, в които се провеждат ДЗИ и национални външни оценявания. Матурата по български език и литература се предвижда да бъде на 20 май, а тази по профилиращ предмет - 22 май.

Идеята е изпитите след 7 клас да се проведат месец по-късно - на 18 юни по български език и лтиература и на 20 юни - по математика.

Към момента това е само предложен вариант на учебния график, като тепърва предстои той да бъде обсъден и окончателно приет от МОН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024