„Ще бъде грандиозно" - откриването на Олимпийските игри в Париж Снимка: © Paris 2024

Откриването на трийсет и третите летни олимпийски игри нарушава няколко традиции и обещава невиждан спектакъл, достъпен за възможно най-много хора в Париж. Церемонията ще започне в 20:30 българско време и ще продължи до полунощ.

За първи път в историята на летните олимпийски игри церемонията по откриването няма да се проведе на стадион. Париж 2024 ще приеме спорта в сърцето на града с парад от лодки по продължението на река Сена. Процесията ще измине 6 километра от моста Аустерлиц до подножието на Айфеловата кула.

Билетите за откриването варират от 90 евро до 2,700 евро в зависимост от зоната за достъп. Осемдесет гигантски екрана и стратегически разположени високоговорители ще позволят на жителите и гостите на Париж да се потопят в атмосферата на шоуто, което буквално ще ехти из цялата френска столица.

Париж 2024 нарушава традицията на Олимпийските игри и като поставя начело на откриването парада на спортистите. Над 10 000 спортисти от 206 делегации ще се носят по Сена на 85 лодки. По традиция Гърция ще води процесията, делегацията на бежанците е втора, а домакините от Франция ще са най-отзад.

Десетима български спортисти, които ще следим на Олимпийските игри

Няколко национални делегации ще бъдат облечени от луксозни дизайнерски производители. Джорджо Армани, Ралф Лорен и LVMH са работили по визията на най-добрите атлети в света, наред с традиционни спортни брандове като Nike, adidas и др.

Армани, Берлути и страхотната Монголия: Екипите на Олимпиадата в Париж 2024

Лейди Гага, Снуп дог, Селин Дион, Леброн Джеймс и още..

Подробностите за шоуто се пазят в тайна, но няколко големи имена вече бяха забелязани на репетициите. Селин Дион, Лейди Гага и френско-малийската сензация Ая Накамура са част от имената, спрягани за музикалната програма.

Олимпийският огън ще бъде централната атракция на церемонията с повече от 30 носители на огъня, включително рапъра Снуп Дог, чието име се спряга само неофициално. Сред звездите на Олимпиадата ще бъде звездата от NBA Леброн Джеймс, който ще бъде знаменосец на Съединените щати.

Над 30 000 френски полицаи всеки ден и подкрепление от цял свят

В подготовката за Олимпиадата са определени два периметъра за сигурност: червена зона около всяко от места за състезания, разположени близо до Сена, както и сива зона по бреговете на реката, където ще се проведе церемонията.

Франция арестува руски готвач, заподозрян в заговор за саботаж на Олимпийските игри

Общо над 30 000 френски полицаи са мобилизирани всеки ден в столицата. Те са подкрепени от служители на правоприлагащите органи от Испания, Катар, Южна Корея, Германия, Обединеното кралство и други страни.

„Ще бъде грандиозно. Ще бъде еквивалент на Superbowl, пълна лудост. Каня всички да гледат шоуто. Ще бъде изживяване, което се случва веднъж в живота“.

Това са думите на Арно Даниел един от отговорните директори на парада, който коментира събитието за Euronews.

Откриването ще се излъчи по БНТ с начален час 20:30 българско време, както и с коментар на български по Eurosport 2 в стрийминг платформата Мах.

Церемония по откриване на Олимпийските игри 2024


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024