Франция арестува руски готвач, заподозрян в заговор за саботаж на Олимпийските игри Снимка: © Getty Images

Руснак, който живее във Франция от 14 години, е арестуван по подозрение, че е участвал в заговор за масови саботажи и дестабилизация по време на Олимпийските игри в Париж.

40-годишният мъж е задържан след обиск в апартамента му в центъра на Париж. Според британския Guardian в дома е бил намерен документ, който свързва руснака с елитно специално подразделение под командването на Федералната служба за сигурност (ФСБ),която е наследник на КГБ.

Мъжът е разследван по обвинения в споделяне на „разузнавателна информация с чужда сила с цел провокиране на враждебни действия във Франция“. Ако бъде признат за виновен, подобно престъпление се наказва с до 30 години затвор.

Според френски медии при претърсването на апартамента на мъжа от руски произход са били намерили доказателства, които предполагат, че той е подготвял „мащабен проект“, който би могъл доведе до „сериозни“ последствия по време на трите седмици на игрите.

Церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж ще се проведе в петък по река Сена и от дълго време съществуват опасения, че Русия може да се опита да саботира събитията. Организацията включва безпрецедентни мерки за сигурност.

Според информация на френския вестник Le Monde до ареста се стига, след като преди два месеца разузнавателните служби засичат разговор между задържания и руски разузнавателен офицер, в който заподозреният е заявил, че „французите ще имат откриваща церемония, каквато никога не е имало преди“.

Не са предоставени подробности относно естеството на предполагаемия заговор за дестабилизиране на игрите.

Имената на задържания не се съобщават, но според френския вестник, той е учил за готвач в Париж и е участвал в руски реалити и кулинарни формати. В CV-то си мъжът се описва като „частен готвач“.

Пристига за първи път във Франция през 2010 година и прекарва известно време в популярния сред руския елит ски курорт Куршевел. Там в продължение на две години той работи в ресторант с една звезда Michelin, а след това се мести в Париж.

Според имейли от септември 2012 година, до които Le Monde е имал достъп, заподозреният е казал на хазяйката си, наречена от вестника Вивиан, че се връща в Москва, за да работи като официален служител в руското правителство. Година по -късно обаче той е участвал в гражданско обучение, което е задължително в хода на интеграция във Франция.

Рапърът Снуп Дог ще носи олимпийския огън в Париж


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024