Барикадите в Париж заради Олимпиадата са на път да скъсат нервите на местните жители

Париж може да се гордее с домакинството на Олимпийските игри, но доста парижани са на ръба на търпението си заради невижданите досега мерки за сигурност в столицата.

Цялото движение на 100 метра около бреговете на река Сена в центъра на града е тотално забранено за автомобили, мотори или велосипеди от 18 юли, седмица преди церемонията по откриването.

Достъпът до тази зона е позволен само за пешеходци със специален QR-код, като и туристите, и местните жители се редят на опашки за проверка в лабиринт от метални прегради.

Районът около Сена е отцепен, защото именно той ще е централната площадка при откриването на най-важното спортно събитие в света. Но това не е единствен.

По-широкият "червен" периметър също е ограничен само до избрани шофьори, които имат специална акредитация. Всяко от тези разрешения е издавано след предварителна проверка.

Много от спирките на метрото са затворени, което прави движението с градския транспорт още по-сложно за ориентиране.

30 000 полицаи и жандармеристи ще бъдат разположени всеки ден по улиците на Париж, а в най-натоварените дни броят им ще се увеличава до 45 000, пише Le Monde. Отделно от това са наети 20 000 частни охранители и са мобилизирани 10 000 войници от специализираното звено Sentinelle.

Във Франция пристигат и близо 1800 международни полицейски и армейски служители от 31 европейски държави и още 8 страни по света като Южна Корея и Катар. Сред тях ще има специалисти по засичане на незаконни вещества, гранични полицаи, експерти в борбата срещу дроновете, наблюдатели за подозрително поведение, конни полицаи и мотополицаи. Подобна практика, макар и в много по-малки мащаби, е прилагана и по време на Евро 2016.

Уличните камери ще работят и с допълнителен AI-софтуер, който ще засича потенциални рискове за сигурността като изоставени пакети или опасно струпване на хора.

Отделно от това в готовност ще бъдат Военновъздушните сили с изтребители Rafale, разузнавателни полети, военни дронове, хеликоптери с въоръжени служители на армията и др. Небето над Париж и околните 150 км ще е затворено за полети в деня на откриването на игрите.

"Френската столица почти не познава толкова строги мерки за сигурност в мирно време", коментира изданието.

Изпитанието наистина е сериозно: смята се, че над 15 милиона души ще наблюдават събитията по време на Олимпийските игри.

Историята на кървавите ислямистки атентати от последните 10 г. не е единственият повод за притеснение на властите. Министерството на вътрешните работи следи и за евентуални сигнали за политическа радикализация, най-вече от страна на крайната левица, еко-активистите и пропалестинското движение.

"Journal de Dimanche" съобщава, че над 200 опити за провокации са били предотвратени от полицията от началото на щафетата по предаването на Олимпийския огън в началото на май в Марсилия.

Някои от тях са безобидни - като опити за развяване на знаме по пътя, но в други случаи се е наложило арест на по-агресивни хора, които са призовавали към насилие.

Самата логистика около настаняването в Париж на толкова много служители на полицията става проблем - един от хотелите им в предградията е бил обстрелван с бомбички през нощта.

Докато столицата се "барикадира", властите в провинцията се оплакват, че остават с намален състав на силите за сигурност, което може да доведе до ръст на битовата престъпност.

Правителството си е поставило за цел да не допусне какъвто и да е риск от злополуки или терористични атаки. Това не е просто въпрос на сигурност, това е въпрос за "имиджа на Франция", казва президентът Еманюел Макрон на заседание на правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024