Десетима български спортисти, които ще следим на Олимпийските игри

Подготовка, надежди, много труд и само една цел за всички спортисти: най-високото място на почетната стълбичка и Олимпийско злато.

България ще бъде представена от 46 спортисти в 16 различни дисциплини. Най-много български атлети има в гимнастиката – общо 9. След това се нарежда борбата с шестима състезатели, както и боксът и леката атлетика, където има по петима представители.

Сред тях има спортисти, които са сред фаворитите в своите категории. Има и такива, които ще се нуждаят от доза “спортно щастие”, за да си тръгнат с медал, както и хора, за които самото достигане до Олимпиадата е огромен успех.

Прогнозите на статистическата компания "Грейсноут" са, че България най-вероятно ще спечели 9 медала, но нито един от тях няма да бъде златен. Проучването е по поръчка на центъра за изследвания “Нилсен”, като резултатите се получват след събиране на огромно количество данни.

Със сигурност има много български спортисти, чието участие може да донесе позитивни емоции и да бъде вълнуващо.

На Олимпиадата в Токио България завърши с шест медала - титли на Стойка Кръстева в бокса, Ивет Горанова в каратето (спорт, който вече не участва в Игрите) и ансамбъла по художествена гимнастика.

Сребърната медалистка по стрелба Антоанета Костадинова сега отново е част от българския олимпийски тим в Париж. Тук е и Мирела Демирева, която също има олимпийски сребърен медал на висок скок от Рио де Жанейро 2016.

Ето кого ще следим на Олимпийските игри:

Карлос Насар

Карлос Насар е роден в Париж и точно тук иска да завоюва своя първи златен медал. 20-годишният щангист несъмнено е сред най-вълнуващите български спортисти и иска да се върне с победа на всяка цена.

Световният рекордьор стана вторият най-млад световен шампион в историята на първенството в Ташкент през 2021-а.

В Ереван през 2023 и в София през 2024 г. той стана и европейски шампион, като има и два сребърни медала. Успехите на Насар го превърнаха в световна суперзвезда и той е фаворит за олимпийската титла в категория до 89 килограма.

Хората от екипа му са сигурни в успеха му срещу конкуренцията.

Хавиер Ибанес

Роденият в Куба боксьор Хавиер Ибанес обеща, че ще научи българския химн, за да може да го изпее, когато стане шампион.

Той е №2 в схемата на категория до 57 килограма и е сред фаворитите за златен медал. Мнозина специалист са сигурни, че участието му на финал дори е гарантирано.

Попадането му в отбора на България през 2018 г. е благодарение на треньора Жоел Арате, с когото се познават от дълго време, а сега е част от щаба на страната ни.

Натурализираният кубинец е олимпийски шампион за младежи от Китай 2014, както и световен шампион за младежи от София 2014. Има сребърен (Белград 2024) и бронзов медал (Армения 2022) от европейски първенства.

Светлана Каменова

Боксьорката се състезава в категория до 57 кг и спечели бронз от Световното първенство в Ню Делхи през миналата година. Медалът бе първи за България при жените в олимпийска категория.

Каменова и бронз от Световното първенство през 2012-а в Китай, който бе изобщо първи за женския ни бокс. Светлана е и европейска шампионка в Белград тази година, като има и два сребърни медала от шампионатите на стария континент.

Станимира Петрова

Ако Станимира Петрова успее да завоюва медал в Париж 2024, историята ѝ ще бъде достойна за филм.

Станимира е 8-годишна, когато започва да тренира таекуондо. През 2013 година триумфира с европейска титла в индивидуалната надпревара в словенския град Блед, след което става и шампионка на планетата отборно в зала „Арена Армеец“.

След 15 години и много успехи в таекуондото, тя изненадващо прави завой към бокса. Става световна шампионка в Южна Корея през 2014 година и е двукратна европейска шампионка от първенствата в София през 2016 и 2018 година. На Игрите в Рио и Токио завършва девета, а сега се надява на “един последен танц”.

Виктория Томова

Виктория Томова официално се класира за Игрите след тазгодишното издание на Ролан Гарос. Българката се намира в най-добрата си форма и мачовете ѝ със сигурност заслужават да бъдат гледани.

Тя завърши силно сезона на клей, като игра полуфинал на WTA 250 турнира в Рабат, след което отстрани Екатерина Александрова в първи кръг на Ролан Гарос. След полуфинала на WTA 500 надпреварата в Бад Хомбург първата ни ракета дебютира в Топ 50 на ранглистата, като понастоящем е №49.

На клей - каквато ще бъде настилката за турнира в Париж - Томова е във вихъра си. Точно в мачове на такива кортове се получават най-големите драми. Да имаш перфектни качества никога не е достатъчно, защото на първо място трябва да си “биткаджия”.

Валентина Георгиева

Едва на 17 г. тя вече показва страхотни данни в спортната гимнастика. Валентина ще се състезава в многобоя на Игрите в Париж и има сили да се справи с голяма част от конкуренцията.

През тази година донесе първи медал за България от 32 години на Европейско първенство в дисциплината прескок. Има златен медал от Световната купа в Баку, както и шесто място от Европейското първенство в Мюнхен през 2022 година.

Петър Мицин

Финал за плувците ни в Париж ще бъде феноменален успех. Петър Мицин е сред младите надежди, които оставят много добри впечатления както с качествата си в басейна, така и като личност.

Той спечели наградата “Млад спортист №1” на България за 2023 година; ще се състезава в дисциплините 400 метра свободен стил и 200 метра бътерфлай.

Мицин е световен шампион на 400 метра свободен стил от Нетаня 2023 и двукратен сребърен медалист от същото първенство. Световен шампион за младежи на 200 м, 400 м (със световен рекорд) и 800 м. свободен стил от Белград 2023.

Стилияна Николова и Боряна Калейн

Успехите на България в художествената гимнастика и винаги помагат в общия брой на медалите след Олимпийски игри.

Тази година очакванията са за по-голям успех в индивидуалните дисциплини, заради промените в ансамбъла.

Боряна Калейн донесе първа европейска титла за България в многобоя от 29 години, след като я постигна на първенството в Баку през 2023-а. Има европейски титли и в другите дисциплини, а освен това е отборна световна шампионка.

Стилияна Николова стана абсолютна европейска шампионка през тази година в Будапеща, а освен това е европейска и световна шампионка в отборните класирания

Семьон Новиков

Българската борба се тресе от скандали и проблеми и може би за първи път от много години насам, в този спорт не се очкват златни медали.

Eдин от най-изявените ни представители Семьон Новиков е роден в Украйна. Състезателят в категория до 87 килограма спечели бронз от Световното в Белград през миналата година и бронз от Европейското в Загреб също през 2023 година. Има европейска титла за Украйна през 2020 година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024