НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса Снимка: © Булевард България

Парламентът предприе важни крачки към приемането на еврото в България, когато страната ни изпълни критериите за влизане в еврозоната. Депутатите приеха на първо четене Закон за въвеждане на еврото и гласуваха решение за ускоряване на процеса по практическата подготовка. Целта е България да се подготви за приемане на единната европейска валута от 1 юли 2025 г.

Законът за въвеждане на еврото мина със 114 гласа "за", като получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и десет независими депутати. Очаквано "Възраждане" и БСП гласуваха "против", а групата на "Има такъв народ" се въздържа.

  • Законопроектът определя основни правила за преминаването към единната европейска валута, включително за конвертирането и закръгляването на суми.
  • Въвеждат се преходни периоди, които ще дадат на гражданите време да се приспособят към новата валута.
  • На датата на въвеждане на еврото у нас всички сметки (разплащателни, депозитни, спестовни и други) ще бъдат автоматично и безплатно превалутирани в официалния валутен курс в евро,
  • Използването на двете валути едновременно ще се случва само в рамките на първия месец от въвеждането на новата валута.
  • В рамките на 6 месеца банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро в банки и в някои пощенски клонове.
  • Ще има "период на двойно обозначаване", в който цените и другите парични суми ще бъдат изписвани както в левове, така и в евро.

Проекторешението беше разгледано и прието още вчера в бюджетната комисия. В него е записано, че ако България изпълни последния останал критерий за влизане в еврозоната - този за ценова стабилност, до 31 декември 2024 г., то Министерски съвет трябва да изиска дата за приемане на страната в еврозоната за 1 юли 2025 г.

Парламентът прие и отделно решение, заедно със закона, с което задължава служебния кабинет, както и което и да е последващо правителство, да ускори процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в страната.

С проекторешението Министерски съвет в координация с Българската народна банка трябва да ускори и завърши процеса по практическата подготовка и да предприеме редица действия в тази посока.

Дебатът около еврото в пленарната зала очаквано премина в непрекъснати нападки от страна на "Възраждане", които критикуваха законопроекта. Депутатът от групата Петър Петров отново прокара внушението, че при обмяната на пари Националната агенция по приходите щяла да се сдобие с информация кой какви пари обменя.

"Като отидат да ги обменят в евро, ще се съберат едни лични данни и информация, тяхното ЕГН и размерът на обменената от тях сума от банката ще бъдат предадени на Националната агенция по приходите, която има пълната свобода да направи ревизия на съответното физическо лице", каза Петров, цитиран от изданието "Mediapool".

От "Възраждане" използваха повода отново да призоват за референдум срещу еврото, въпреки че идеята беше отхвърлена с решение на 49-ото Народно събрание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024