Юристите след решението на КС: "Конституцията все повече прилича на мавзолей"

Решението на Конституционния съд за отмяна на последната съдебна реформа ще има "тежки последици" за всякакви бъдещи опити за промяна в системата.

Това коментира проф. Екатерина Михайлова, преподавател по история на държавата и правото, пред bTV.

Според нея - част от текстовете са били изначално обречени на отмяна заради слабости, но по-големият риск за ядрото на реформата се крие в съществуващото решение 3 от 2003 г. на КС, което третира всички опити за промяна в статута на прокуратурата като промяна на формата на държавно управление, което не може да се прави от обикновено Народно събрание.

"Винаги съм била на позиция, че преди да се пристъпи към тази стъпка (промяна на Конституцията), трябваше да се направи искане за ново тълкуване на Решение 3/2003. Седеше отворен въпросът дали щеше да се получи адекватен отговор от КС. Но от 2003 г. до 2024 г. са минали 21 г. Нещата се променят. Колкото и да е важно да имаме стабилност в правните норми, те трябва да са адекватни, а не да са пречка за държавата", каза тя.

Доста по-критична позиция зае адвокат Михаил Екимджиев, който обвини ГЕРБ и ДПС в саботаж на целия проект.

"Съдебната реформа беше мъртвородена, защото тя предвиждаше укрепване на независимостта и силата на съдебната система, което е универсалният лек срещу корупцията. Прокорупционните мнозинства на ГЕРБ и ДПС, които формално участваха, нямат интерес от такава реформа. Изначално беше ясно, че тяхното участие е имитационно и след това те ще използват неформалния си ресурс, за да торпилират този проект, вкл. през аватарите си в Конституционния съд", каза той пред bTV.

"Този филм сме го гледали през 2015 г. - отново Бойко Борисов беше обещал на Христо Иванов пълноценна съдебна реформа и отново не се получи в последния момент. Двамата стъпиха два пъти на една мотика, което не е добър атестат", каза той.

Екимджиев оспори самото включване на Десислава Атанасова в гласуването на решението от 26 юли - тя пряко участваше в гласуванията на промяната в Конституцията като депутат и председател на ПГ на ГЕРБ през 2023 г.

"С решение 3 от 2003 г. КС се опита да бетонират съдебната система, а сега когато имаше опит за проветряването ѝ с оглед на бъдещите поколения, ние загробихме всичко това. Нашата Конституция все повече прилича на мавзолей - мирише на мухъл и формалин. В нея се разхождат призраци от миналото, а не бъдещето на поколенията на нашите деца и внуци", каза още Екимджиев.

По думите му - всички правни варианти за същинска реформа в съдебната власт вече са опропастени, защото няма политическо мнозинство за осъществяването им.

"Единственият начин е законното гражданско неподчинение срещу заграбената власт - само нови протести могат да я променят", каза той.

Екатерина Михайлова видя изход от ситуацията през евентуални промени на законово, а не конституционно ниво, така че да се надгражда над онова, което КС все пак не отмени.

И двамата юристи предупредиха, че държавата се намира в безтегловност заради липсата на редовна изпълнителна власт и мнозинство в парламента, което да обнови институциите с отдавна изтекли мандати.

Михайлова даде пример с кризата с взривовете край Елин Пелин, която е оставена в ръцете на служебен премиер, служебен вътрешен министър, изпълняващ функциите главен прокурор и др. хора в квази позиции.

КС занули съдебната реформа, но запази новия вид на служебния кабинет


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024