Снимка: © Getty Images

България е готова да започне ваксинирането срещу Covid-19 преди Нова година. Първите ваксини на Pfizer/BioNTech може да пристигнат у нас на 25 декември, като до края на годината ще получим 5000 дози от първоначалната поръчка, включваща общо 125 хиляди.

В началото на януари ще дойдат още около 50 хиляди, а от февруари насетне – на всяко тримесечие ще се получават стотици хиляди дози. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за NOVA.

„На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината в цяла Европа. Заради разстоянията, в Нидерландия ще пристигне за 2-3 часа, при нас - за повече от 24. Вероятността да пристигне в България точно на Коледа е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да я чакат в София”, каза той.

Началото на имунизацията ще е в 6 болници в София. В столицата логистиката се организира на две нива - за ваксиниране на лекари в болнични заведения, както и в открития пред РЗИ ваксинационен център. Работи се по откриване на център и в Бургас, поясни доц. Кунчев.

До момента е ясно, че 37 000 медици са заявили желание да бъдат ваксинирани.

„Много скоро ще имаме и ваксината на Moderna, която е и много по-лесна за съхранение”, коментира доц. Кунчев. Той не смята, че препаратът е бил разработен прекалено бързо. „Ако дойде след 3 години, за какво ни е? Това, което правят и Moderna, и Pfizer, е толкова модерно и революционно, че оттук нататък ще се използва и за други ваксини”.

Добави, че ще има кампания, с която да бъдат разяснени позитивите от ваксината. „Минахме през втората вълна. Оптимист съм. Първо, защото идва пролетта, второ, защото ваксините идват”, каза Кунчев. Той обаче остава песимист, че ще достигнем необходимите проценти на брой ваксинирани, за да се постигне колективен имунитет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота