Сутрешни новини: Експертите от FDA гласуваха за одобрение на ваксината на Moderna; Европа затяга мерките около Коледа Снимка: © Unsplash

Новите случаи на Covid-19 в България са 2042, а направените PCR-тестове – 6825. Това означава, че малко под 30% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни. В статистиката не попадат антигенните тестове.

През изминалите 24 часа са починали 143 души с доказан Covid, а броят на жертвите, свързани с пандемията, е 6339. С 21,4 смъртни случаи от Covid-19 на 100 000 души от населението България остава на второ място в ЕС по смъртност след Словения и на първо място на Балканите, обявиха в четвъртък от НОЩ.

Мерките остават до 31 януари, детските градини отварят още след Нова година

През последното денонощие са се излекували 3218 души, инфектирани с коронавирус. Активните носители на заразата са 88 221, в болници се лекуват 6900 пациенти, а 567 от тях се намират в интензивни отделения.


От днес влизат в сила електронните рецепти, но не всички аптеки са готови за тази стъпка. Изписаните от личния лекар медикаменти могат бъдат получени от пациентите, след като продиктуват на фармацевта ЕГН-то си и датата на издаване на рецептата, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

На този етап ще продължи издаването на рецепти и на хартия."На първия етап най-вероятно няма да са всички аптеки, защото това зависи от софтуерните разработчици на съответните аптеки. Ще дадем необходимото време да се включат всички", каза Начева.


В Бургас започна мащабна дезинфекция на обществените места заради Covid-19. Мярката беше предприета, след като областта зае първото място в страната по брой заболели на глава от населението.

Пръскането става с дезинфектант под формата на аерозол. Дезинфекцията ще продължи до Коледа, като през нощта ще се пръска по централните улици и пешеходните зони, предаде bTV. Въпреки че препаратът е безопасен, е добре поне за час да се избягва минаването през района на дезинфекция.


Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода от днес до 7 януари 2021 г. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бързият тест, който ще бъде правен при влизане в страната.

От МВнР припомниха, че изискваната карантина и бързи тестове за Covid-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони. Освен това за тях продължава да не се прилага ограничението за преминаване само в часовата зона от 07.00 ч. до 23.00 ч., което важи за всички останали граждани, преминаващи през сухопътни граници на страната. Запазва се изискването за представяне на QR код.


Ограничителните мерки в Европа се затягат още повече преди празниците. В Чехия днес влиза в сила вечерен час, а също така са затворени всички заведения. В Литва започва изграждането на 250 контролно-пропускателни пункта по пътищата в страната, чиято цел е да ограничи пътуването по време на Коледно-новогодишните празници.

Португалия наложи строги забрани за празничния 31 декември и 1 януари. От 28 декември Полша влиза в триседмична строга карантина. А Австрия обяви готовност за начало на ваксинацията срещу коронавирус на 27 декември. В Нидерландия тя ще започне от 8 януари, обявиха здравните власти.


Американският регулатор FDA е на път да одобри втора ваксина срещу Covid-19. След като страната започна масова имунизация на населението с препарата на Pfizer/BioNTech, външният съвет от експерти на FDA обяви, че ще издаде разрешение и за ваксината на Moderna, колкото се може по-скоро.

20 души от него споделиха, че ползите от имунизиране с препарата на американската компания надминават потенциалните рискове за хората на 18 години и по-възрастни. Нито един експерт не се обяви против, съобщиха CNN и BBC. Очаква се съвсем скоро Moderna да започне да разпространява милиони дози от ваксината.


САЩ предупреди, че разкритата по-рано тази седмица хакерска атака над министерства и агенции представлява „огромен риск“ за правителството и частния сектор. Сред жертвите на кибератаката бяха Министерството на финансите и американската агенция за политиката в сферата на интернет и телекомуникациите.

Обвинения между Москва и Вашингтон: Руски хакери ли пробиха системата на финансовото министерство на САЩ

Правителствената агенция, която отговаря за киберсигурността не може да изясни кой стои зад атаката и каква информация е била открадната. Предполага се, че зад всичко това стоят известните руски хакери от „Cozy Bear“, но Москва отрича обвиненията, наричайки ги „неоснователни“.

Според американските власти – атаката е започнала още през март 2020, а сред засегнатите са организации от частния сектор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024