Снимка: © LM

Министерството на отбраната вече е получило офертата от САЩ за покупка на нови 8 изтребителя F-16 за нуждите на българската бойна авиация.

Военният министър Драгомир Заков съобщава, че предложението ще бъде изпратено към Народното събрание, като отговорът от страна на парламента трябва да стане ясен не по-късно от началото на ноември 2022 г.

Офертата е съпоставима с първата като стойност в долари, но е с много по-голям пакет способности и е с възможност да се плаща разсрочено, съобщава Заков. Подобрените параметри са заради това, че България вече има история с купуване на бойни самолети от САЩ.

В началото на юли представители на Lockheed Martin пристигнаха в България за срещи с българските власти. Първата партида от 8 самолета беше договорена в края на 2019 г., но построяването им се забави заради Covid-пандемията.

Очаква се първите машини да пристигнат през 2025 г. - с две години по-късно от договореното. Сумата, която България плати наведнъж, беше в размер на 1,256 млрд. долара.

САЩ одобри продажбата на нови 8 самолета за България през април 2022 с максимална цена 1,67 млрд. долара, като тя може да се намалява според изискванията за оборудване.

Според Държавния департамент на САЩ продажбата на F-16 "ще подобри способността на България да се справя с настоящите и бъдещите заплахи, което ще позволи на българските ВВС да разполагат с модерни изтребители в Черноморския регион".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"