България помоли ЕС за кислородни апарати и спешни Covid-легла Снимка: © Getty Images

Българското правителство е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с Covid-19.

Властите са активирали т.нар. Механизъм на ЕС за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации, съобщи Европейската комисия.

България моли за "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на Комисията.

Брюксел ще изпрати молбата до останалите държави членки, за да провери дали някоя от страните има свободни наличности, които временно да преотстъпи на България.

Страната ни е третата в Европа, която иска помощ за справяне с критичната ситуация, свързана с четвъртата вълна на коронавируса. Преди нас Румъния и Латвия също задействаха Механизма за гражданска защита и поискаха съдействие. Двете държави, подобно на България, са с много по-ниско от средното ниво на ваксинирани срещу коронавирусна инфекция за Европа.

За последния ден в болниците у нас са постъпили 1014 пациенти с Covid, а от тях 90% не са имунизирани. В лечебните заведения в страната се намират общо 8526 пациенти с коронавирусна инфекция, включително 747 в интензивни отделения. Общо 1 579 989 български граждани са напълно имунизирани - около 23% от населението.

Преди две седмици Румъния поиска и допълнителни медицински екипи от чужбина, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние. Страната изпрати болни от Covid в други европейски държави, тъй като не можеха да бъдат поети от здравната система. 30,7% от населението на северната ни съседка е имунизирано срещу Covid-19.

В началото на месеца Латвия получи специално оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, след като поиска от ЕС над 130 апарата за обдишване и стотици апарати за следене на жизнените показатели, съобщи агенция BNS. Страната е с едни от най-лошите показатели за смъртност и с рекорден за хода на пандемията брой хора в интензивни отделения.

Латвия обмисля да поиска от ЕС и помощ от чуждестранен медицински персонал, съобщи националната телевизия. Напълно ваксинираните там са 53,6% - над два пъти повече от тези в България. Латвийската прокуратура разследва 20 лекари, заподозрени в продаване на фалшиви сертификати за 500 евро. Много подобни случаи има и у нас.

Междувременно служебният кабинет отпусна допълнителни 10 млн. лева за осигуряване на медицински кислород и азот за нуждите на болниците. Средствата ще бъдат предоставени като субсидии на лечебните заведения, в които се хоспитализират пациенти с Covid и се провежда лечение, изискващо прилагане на кислородотерапия.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024