Снимка: © Getty Images

Българското правителство е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с Covid-19.

Властите са активирали т.нар. Механизъм на ЕС за гражданска защита - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации, съобщи Европейската комисия.

България моли за "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщи говорител на Комисията.

Брюксел ще изпрати молбата до останалите държави членки, за да провери дали някоя от страните има свободни наличности, които временно да преотстъпи на България.

Страната ни е третата в Европа, която иска помощ за справяне с критичната ситуация, свързана с четвъртата вълна на коронавируса. Преди нас Румъния и Латвия също задействаха Механизма за гражданска защита и поискаха съдействие. Двете държави, подобно на България, са с много по-ниско от средното ниво на ваксинирани срещу коронавирусна инфекция за Европа.

За последния ден в болниците у нас са постъпили 1014 пациенти с Covid, а от тях 90% не са имунизирани. В лечебните заведения в страната се намират общо 8526 пациенти с коронавирусна инфекция, включително 747 в интензивни отделения. Общо 1 579 989 български граждани са напълно имунизирани - около 23% от населението.

Преди две седмици Румъния поиска и допълнителни медицински екипи от чужбина, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние. Страната изпрати болни от Covid в други европейски държави, тъй като не можеха да бъдат поети от здравната система. 30,7% от населението на северната ни съседка е имунизирано срещу Covid-19.

В началото на месеца Латвия получи специално оборудване от Нидерландия, Финландия, Унгария и Швеция, след като поиска от ЕС над 130 апарата за обдишване и стотици апарати за следене на жизнените показатели, съобщи агенция BNS. Страната е с едни от най-лошите показатели за смъртност и с рекорден за хода на пандемията брой хора в интензивни отделения.

Латвия обмисля да поиска от ЕС и помощ от чуждестранен медицински персонал, съобщи националната телевизия. Напълно ваксинираните там са 53,6% - над два пъти повече от тези в България. Латвийската прокуратура разследва 20 лекари, заподозрени в продаване на фалшиви сертификати за 500 евро. Много подобни случаи има и у нас.

Междувременно служебният кабинет отпусна допълнителни 10 млн. лева за осигуряване на медицински кислород и азот за нуждите на болниците. Средствата ще бъдат предоставени като субсидии на лечебните заведения, в които се хоспитализират пациенти с Covid и се провежда лечение, изискващо прилагане на кислородотерапия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента