Разкриха мащабна схема за фалшиви сертификати, кандидат за депутат е сред замесените

В България действа мащабна схема за издаване на фалшиви зелени Covid-сертификати. Оказва се, че човек може да получи документа за 450 лева по „бърза поръчка“ само за два дни, без изобщо да се е ваксинирал срещу коронавирусна инфекция, или за 300 лева по „бавна поръчка“, траеща от седмица до месец.

Това разкриха от Нова ТВ след направено разследване, в което е установено, че кандидат за депутат на предстоящите избори е замесен в схемата с фалшивите сертификати. Софийска градска прокуратура е образувала следствено дело и е поискано сваляне на имунитета му, съобщи директорът на ГД „Национална полиция“ Станимир Станев. Той отказа да разкрие от коя партия е кандидатът за народен представител, като се мотивира с думите, че "МВР е деполитизирана".

Оказва се, че посредникът в схемата, разкрит от Нова ТВ - Величко Иванов Георгиев - е кандидат за депутат от коалицията "Патриотичен фронт", в която участват НФСБ, БДС "Радикали" и БДНС "Целокупна България". Той е 12-ти в листата на формацията в 23 МИР-София за вота на 14 ноември. Междувременно лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви пред медията, че още в понеделник ще има заседание на Изпълнителния съвет, на което ще се обсъжда изключването на Георгиев. От партията ще го призоват и незабавно да се откаже от кандидат-депутатското си място.

За злоупотребите с неистинските документи сигнализира бизнесменът Андрей Бъчваров, чийто приятел губи битката с Covid-19, заразен от човек с фалшив сертификат за имунизация.

С личен мотив Бъчваров предлага по 1000 лева на всеки, който му подаде сигнал за "лекар измамник". Отзовали са се над 15 души. Два от сигналите са достоверни, като при единия не е 100% установено, че сертификатите са фалшиви. Другият сигнал обаче е за цяла схема, която е изключително доходоносна.

Бъчваров се свързва с посредника и се представя за работодател, желаещ да осигури фалшиви сертификати на свои служители. Препраща Величко Георгиев обаче не към служител, а към репортера на телевизията Виктория Бояджиева.

Георгиев казва, че работел само с познати и не знае откъде „този човек“ има телефона му. Оказва се, че посредникът работи със старша сестра от столичната 12-та поликлиника в "Люлин 9", а бързите поръчки се правели от личен лекар. В един от чатовете Георгиев дори споменава името ѝ - д-р Михова от с. Мърчаево. Ваксините се правят с еднодозовия препарат на Janssen.

Дозите от ваксините се унищожават и няма как да се докаже какво се е случило в кабинета на лекаря. Издават се сертификати, които са напълно валидни, но без притежателят им да е имунизиран срещу Covid-19. Според посредника на ден се изготвят между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

"Преди 2 седмици съм подал за 60 човека и утре са готови. В петък съм подал още 85", казва посредникът пред скритата камера на Нова ТВ. Разкрива също, че той притежава фалшив сертификат, с който е бил допуснат на мач в Италия, след като бил проверен от "куки и командоси". Оказва се, че за гореспоменатите 145 документа двамата със старшата сестра ще си разделят 43 500 лева. Георгиев твърди, че не познава другия замесен в схемата - личната лекарка, чрез която се свързвал с други посредници.

Разкрива, че имало множество подадени молби за издаване на фалшиви документи. След като репортерът на телевизията иска 10 сертификата, той отговаря: "Има яко опашка. Чака се много, да знаеш - може би 2 седмици, 20 дена. Сестрата не е работила вчера, защото имала проверка от РЗИ. Половината съдии и прокурори, цяла България е по тази схема. То си е риск".

В крайна сметка репортерът на Нова ТВ получава три сертификата, които Георгиев и праща във Viber два дни след поръчката. В същия ден Министерството на здравеопазването отчита 7528 ваксинирани с Janssen. Най-малко трима от тях реално са без имунизация. Те дори изобщо не са стъпвали в медицински кабинет. Една от тях е жена, живееща в Украйна, която дори не се е връщала в България, но разполага със зелен сертификат, издаден у нас.

Документите са изтеглени от сайта на Националната здравно-информационна система на МЗ и са проверени с приложение за сканиране - напълно валидни са.

Според автора на сигнала Андрей Бъчваров този бизнес трябва да се наказва с най-голямата строгост на закона. "Това си е опит за непредумишлено убийство, даваш на човек възможността да заразява други хора".

По случая е образувано досъдебно производство, а фактите от репортажа вече са достояние на прокуратурата. На ход е съдебната система.

Директорът на Национална полиция отказа да съобщи дали посредникът и лекарят от разследването са идентифицирани и открити, но каза, че "се работи по тези два казуса". Според него и в други части от страната действат такива схеми.

"Имаме 10 такива подобни случая с образувани досъдебни производства. Работим и по две преписки. Освен в СДВР, колегите от областните дирекции в Габрово, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Сливен и Хасково работят по подобни случаи. На тези места има сигнали за издаване на фалшиви сертификати – схемите са подобни, с посредници. До момента имаме едно повдигнато обвинение на общопрактикуващ лекар. Той е с мярка парична гаранция в размер на 2000 лева, а наказанието ще го определи съдът", каза Станимир Станев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024