България попадна в нов списък на Русия с неприятелски държави

България попадна в нов списък с „чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия“. Той беше обявен от правителството в Москва този понеделник и в него влизат всички държави от Европейския съюз, както и още около 20 страни.

Те са Украйна, Великобритания, САЩ, Швейцария, Япония, Австралия, Канада, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Сан Марино, Сингапур, Тайван, Черна гора, Албания, Северна Македония, Андора, Микронезия.

Заповедта е изготвена в рамките на указ на президента Владимир Путин от 5 март, съобщава държавната медия РИА Новости.

Според документа – правителството, руските граждани и компании, които имат задължения в чуждестранна валута към чуждестранни кредитори от списъка на недружелюбните държави, ще могат да се разплащат по тях в рубли. Това означава, че кредитори от тези държави няма да получат дължимите средства в договорената валута.

Освен това всички сделки на руски фирми с граждани и компании от държавите в списъка ще бъдат одобрявани от Комитета за контрол на чуждестранните инвестиции.

България попада в списъка само ден след като руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова беше на среща в Министерски съвет с премиера Кирил Петков, за да се извини за последните си изяви. На 1 март Facebook-профилът на посолството обяви, че са създали свой канал в Telegram заради това, че сайтът му е блокиран от началото на руската военна инвазия в Украйна. В съобщението се казваше, че това се е случило в резултат на "информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги".

Митрофанова се извини на Кирил Петков на среща в Министерски съвет

Министър-председателят призова първия руски дипломат да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции. Петков е изразил и възмущението си, че в официалния си поздрав към страната ни по повод 3 март, руското правителство оприличи войната в Украйна с Освобождението на България.

Преди дни МВнР обяви двама служители на посолството на Русия у нас за "персона нон грата" след разкрит случай на нерегламентирана разузнавателна дейност от гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически статут у нас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024