България поръчва още близо половин милион ваксини от Moderna Снимка: © Getty Images

България ще поръча допълнително 460 хил. дози от иРНК ваксината срещу Covid-19 на Moderna. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов на правителственото заседание в сряда, като причината е възможността за намалени доставки на аденовирусния препарат на AstraZenecа.

"Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз, и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и AstraZeneca, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна. Те ще са в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 460 хил. дози от ваксината на Moderna“, каза Ангелов.

За обявените 2,89 млн. от препарата на Pfizer/BioNTech се знаеше предварително, тъй като те станаха възможни заради споразумението за още 300 млн. дози между ЕК и производителите. От ваксината на Moderna се предвиждаха само 500 хил. дози, а сега страната ни ще разполага с около един милион.

От краткия видео анонс, споделен от премиера Бойко Борисов, не станаха ясни периодите на доставка, в които се очакват препаратите.

България поръча най-много ваксини от AstraZeneca – 4,5 млн., но компанията обяви, че за първото тримесечие ще съкрати доставките си с над 50% за целия континент.

Маневрите с ваксината на Janssen: как първо я отказахме, а после я поръчахме извънредно

Според данни на МЗ – до края на годината страната ни очаква 3,89 млн. дози от Pfizer/BioNTech, 500 хиляди от Moderna, както и 4,51 млн. от AZ. При евентуално одобрение на ваксините на Janssen, Curevac, Sanofi и Novavax – България ще получи съответно 2 млн., 1 млн., 4,65 млн. и 1,55 млн. дози. Това прави общо 18,11 млн. ваксини. Списъкът е актуализиран последно на 29 януари и се очаква да бъде оптимизиран с новите доставки, ако те са планирани през 2021 г.

Стойността на новите ваксини не се съобщава, но в разпространения от пресслужбата на правителството видео запис от обсъждането премиерът Бойко Борисов каза, че към отделените до момента от държавата 300 млн. лв за препарати срещу Covid, се добавят още 9 млн.лв. „За да има ваксини от целия спектър и ваксинационният план да се приложи възможно най-бързо“ – аргументира се той.


"I'm Still Standing": Елтън Джон и Майкъл Кейн рекламират ваксината срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022