България праща патрони и снаряди през Полша към Украйна Снимка: © bTV

България ще предостави военна помощ на Украйна под формата на патрони и снаряди. Това обяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко в интервю за bTV.

„Прието е решение от българската страна да предостави определен вид военна помощ, военни артикули – патрони и снаряди. Това е крайно необходимо за Украйна. Не мога да кажа в какви количества. Потвърждавам, че има такова намерение и вероятно ще бъде предоставена такава помощ“, заяви той.

Помощта ще бъде осъществена посредством въздушна връзка през територията на Полша, обяви украинският посланик в България.

Все още се очаква официално потвърждение от Министерството на отбраната. От Министерски съвет съобщиха, че под военно-логистична помощ се разбира, че няма да предоставяма оръжие, а друга подкрепа - например под форма на бронежилетки, лечение на ранени войници и др. "С това България се присъединява към групата на 25-те страни донори от ЕС и НАТО", уточняват от МС.

Посланик Москаленко заяви, че към момента няма нито един голям град под контрола на руските сили. Цяла нощ руските окупационни войски обстрелваха Киев, Харков, Херсон, Мариупол. Както и предишната нощ, хората прекараха и тази в бомбоубежища и скривалища.

Посланикът показа снимка на момиче, което е било убито на улицата в Киев заедно с родителите си от „националистическа група на руските окупатори“. „Случило се е посред бял ден в един от централните квартали. Такива случаи стават всеки ден. Те са пътували в кола и диверсионно-разузнаваческа руска група ги обстрелва с автоматично оръжие, убити са на място. Още две деца са били тежко ранени и са в болница“.

След експлозиите в нефтобаза край Киев и газопровод в Харков посланикът на Украйна у нас каза, че част от нефта и газа са били успешно преместени на друго място.

„Съществува опасност за околната среда, понеже бомбардировките продължават. Преди по-малко от час е била изпратена крилата ракета от територията на Беларус, която е била елиминирана от украинските ВВС. Това е факт, потвърждаващ участието на Беларус във войната, която води Путин срещу Украйна. Това е срамен факт, който характеризира президента Лукашенко“, заяви Москаленко.

„Украйна не падна и няма да падне. Съпротивата е жестока, ефективна и продължава. Аз мисля, че Путин и неговата клика няма да успеят да преборят Украйна. Има възможности ние да оказваме максимална съпротива и да се борим за своята свобода и независимост от хитлеристко-сталинската клика на така наречения президент на Руската федерация“, добави той.


Екокатастрофа заплашва Украйна, Русия порази две нефтобази и газопровод


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024