CNN Travel публикува материал на България и нейните забележителности. Американската медия представя разказ за историята на Велико Търново и Несебър, а също така описва Бургаското езеро и ледниковите Пирински езера. Текстът на CNN е част от поредица спонсорирани материали. Медията отбелязва, че запазва пълен редакторски контрол над тях. Ето какво пише за България:


Повече от век България съблазнява туристите със своите пясъчни плажове в курортите, разпръснати по черноморския бряг. Хората обичат да посещават и най-големите градове – столицата София и Европейската столица на културата за 2019 – Пловдив, за да се насладят на симбиозата между култура и традиционна българска кухня, пише CNN Travel.

Добре отъпкана пътека води към ледниковите езера и красивия манастир в национален парк „Рила“, който е най-големият в страната. А ски курортите Банско, Боровец и Пампорово от много време насам привличат туристи, които търсят евтини почивки.

Има обаче още толкова много, което може да се види в България – включително естествените чудеса на Черноморието, надигащите се една над друга планински вериги и впечатляващите исторически местности.

Поради пандемията Covid-19, в България важат ограничения за влизането на някои чуждестранни граждани – поне до 31 август. На гражданите на страни от ЕС им е позволено да пътуват, но не и на тези от САЩ, отбелязва CNN. Ресторантите и баровете са отворени, но работят със спазване на противоепидемични мерки като ограничен капацитет и спазване на социална дистанция.

Бургаските езера

Благодарение на своето летище, Бургас често е използван като трамплин към останалите курорти по Черноморието като Слънчев бряг и Созопол. Но самият той може да предложи на любителите на природата няколко забележителности. Такива са трите езера около Бургас.

В соленото Атанасовско езеро може да се потопите в розови води – цветът им е естествен, тъй като е създаден от микроскопични създания, живеещи в него. Често срещана гледка са хората, намазани с кал. Полезните вещества във водите са превърнали мястото в огромна открита кална баня и в своеобразен спа център.

Бургаското езеро на юг е дом на екопарк „Вая“, чиито пътеки ви отвеждат близо до стотиците различни видове птици, характерни за региона. А в Мандренското езеро посетителите могат да си наемат каяк и да си направят тур в спокойните води, преди да попаднат на руините от древния римски град Деултум-Дебелт – намиращ се точно на западния бряг.

А в самия Бургас дивата природа е спретнато подредена в пейзажите на Морските градини, пише CNN Travel.

Национален парк „Пирин“

Дивите и магически планини на национален парк „Пирин“ са в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО още от 1983. Те представляват конкуренция на по-големия национален парк „Рила“, намиращ се на север.

Простиращ се на площ от 403 кв. км в югозападната част на България, най-високият връх в Пирин достига до 2914 метра. Вихрен е вторият най-висок връх в страната.

Любителите на планинското катерене са съблазнявани от пиринския сегмент на Европейската пътека на дълги разстояния, която започва в Испания и завършва в Кипър. В Пирин има обаче още цели 19 маркирани пътеки, които не изискват чак такива големи усилия. Някои от най-популярните започват от Банско и водят до провинциални планински хижи.

Всеки, който е карал ски в Банско, вече се е запознал с Пирин. Малко е вероятно тези хора да не са попаднали поне на едно от 118-те ледникови езера, чиито води се разпростират из цялата планинска верига.

Най-голямото и най-дълбоко е Поповото езеро. Също така е едно от най-красивите. Водите му често привличат туристите да се гмурнат, но дори в най-горещите дни на лятото трябва да бъдат подготвени за шок – 16 градуса по Целзий.

Велико Търново

Издигащи се нагоре над криволичещата река Янтра, павираните улици и наредени една до друга къщи на Велико Търново изглеждат като извадка от средновековна приказка.

Това е столицата на Второто българско царство, което съществува от края на византийското робство – 1185 г., до началото на османското иго през 1396 г. Почти пет века по-късно – през 1879, там е подписана първата Българска конституция.

В стария град може да се видят атрактивни примери за архитектурата, която е довела до „националното съживяване“ в края на 18-и и през целия 19 век.

Забелязва се и стилът, останал от Османската империя – стърчащи горни етажи на къщите с дървени балкони и покриви с червени керемиди, отбелязва CNN. Старата пазарна улица – Самоводска чаршия, е една от най-красивите и с най-хубава атмосфера. Тя предлага дюкяни и магазини за храна.

За да се потопите в миналото, може да посетите музея от 1858 Хан Хаджи Николи, в който има ресторант, механа за вино, където се предлагат традиционни български видове от напитката, магазин за кафе и лятна градина.

А една от най-големите български емблеми се издига над града – хълмът Царевец и крепостта към него. Тя е издигана и събаряна няколко пъти от пети век насам. Възстановена е частично по време на комунистическата ера. Струва си да се изкачите по стълбите на кулата, за да се насладите на страхотната гледка към града.

Вечерта ви очаква шоу от звук и светлина, което осветява небето. То може да се гледа безплатно от площад Цар Асен I точно пред главния вход, а може да се закупят билети, за да се наблюдава от самия Царевец.

Несебър

Несебър няма тайни за туристите в България. През юли и август посетителите на близкия Слънчев бряг се наслаждават на Стария град, който се намира в края на тесен провлак.

В другите 10 месеца от годината историята е различна. Това е най-доброто време да се разходите спокойно по павираните улици и да се върнете векове назад, да се потопите в историята и да видите впечатляващото наследство, оставено от древните гърци, от Византийската и Османската империя.

В Стария град, който е в списъка на ЮНЕСКО, има стара византийска църква. Тя е от 14 век, а сега е превърната в музей. Междувременно в църквата „Св. Стефан“ могат да се видят древни фрески от 16 век и икони.

За да се потопите по-дълбоко в историята на Несебър, може да посетите Археологическия музей, който, въпреки че е построен през 90-те, е с камък с цвят на мед, напомнящ на миналите времена.

Артефактите в него водят назад във вековете – към времената на траките и елините. Посетителите могат да открият още, че в 5 век преди новата ера Несебър е бил един от първите центрове, в които са се използвали монети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024