България се готви да въведе еврото от 2024 г. Снимка: © Getty Images

България очаква да въведе еврото през 2024 година. Това потвърди финансовият министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа.

В ход е Национален план за въвеждане на единната европейска валута. В него детайлно ще бъдат описани дейностите, които трябва да бъдат предприети от българските власти и от бизнеса за прилагане на еврото у нас.

Според Ананиев - тежките икономически последици от пандемията Covid-19 няма да попречат на плановете на страната ни да се присъедини към еврозоната. Постигането на тази цел е свързано с изпълнението на ангажиментите от Пътната карта след присъединяването към валутния механизъм ERM II, познат у нас като „чакалнята на еврозоната”.

По думите му - изпълнението на Маастрихтските критерии за членство в еврозоната и предприемането на мерки за коригиране на несъответствията, констатирани в Конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК за 2020 г., също трябва да се вземат под внимание при подготовката.

Успехът зависи и от добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро.

„Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой в ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти“, каза Ананиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024