Снимка: © cev.eu

България ще играе на Европейското първенство по волейбол през 2021 година. Това стана факт, след като националният отбор си гарантира предсрочно първото място в своята квалификационна група в Израел, където съперници са домакините и Австрия.

В своя трети мач „лъвовете“ победиха с 3:0 гейма (25:15, 25:18, 25:22) Австрия. Това бе и трети успех за момчетата на селекционера Силвано Пранди след 3:1 в първия мач срещу австрийците и 3:0 срещу Израел. Така последната среща с домакините в неделя ще бъде протоколна и Пранди може да даде шанс за изява на някои от играчите с по-малко време на паркета.

Мачът в събота вечер в Хадера бе най-убедителният за българите, които отново показаха, че са на съвсем различно ниво спрямо съперниците си. Самото участие в квалификациите бе първо за България от 2008 година насам. Обичайно „лъвовете“ си осигуряват директно класиране, но този път трябваше да минат през допълнителните мачове, тъй като на Евроволей 2019 завършиха едва 11-и, а директни места за тазгодишния шампионат получиха само първите 8.

Евроволей 2021 ще се проведе в четири държави – Полша, Чехия, Естония и Финландия като датите на турнира все още не са известни заради пандемията от коронавирус.

 
Прочети