България се включи в международна акция за по-чисти реки Снимка: © Lidl България

Всяка година около 10 милиона тона пластмаса завършват пътя си в океаните, пренасяни от по-малки реки към по-големите водни обекти. По този начин замърсяването дестабилизира екосистемите, заплашва биоразнообразието, а огромни количества пластмасови отпадъци задръстват водоемите по света.

Щетите за прекрасните български реки също се увеличават.

Мнозина смятат, че опазването на този безценен ресурс трябва да е сред най-важните ни приоритети, защото чистите води са неразделно свързани с човешкото оцеляване. Макар отговорността често да се счита за личен избор на всеки отделен индивид, тя също така е и споделено задължение, което обвързва цялото общество.

Един пример, в който гражданската енергия среща сътрудничеството на бизнеса, е международната инициатива на Schwarz Group - „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective“.

 Schwarz Group - „Заедно за по-чисти реки: River CleanUp Collective“.

През септември подразделенията на компанията от 16 държави обединиха усилия за почистване на реки. Като част от Групата, служителите на Лидл България и техните семейства, заедно с местни доброволци почистиха река Тополница край град Копривщица.

Над 100 души успяха да съберат от нейното корито повече от 2 тона отпадък, а годният за повторна употреба материал беше предаден за рециклиране. По този начин събраното няма да окаже негативно въздействие върху природата в региона или да продължи пътя си през река Марица към Егейско море и крайна точка - световния океан.

Освен акцията по почистване, по време на събитието се организираха и полезни лекции на теми екология, биоразнообразие и природосъобразен начин на живот.

Най-малките доброволци взеха участие в забавна образователна игра, в която научиха повече как да разделят отпадъците и да рециклират правилно.

С инициативата „Заедно за по-чисти реки“ Лидл България демонстрира активната си роля за намаляване на замърсяването с пластмасови отпадъци и показа, че усилието на всеки отделен човек има значение.

,,Резултатът е още по-значим, когато сме в общност на съмишленици и действаме заедно за нашето по-добро утре.", заявиха организаторите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024