България ще емитира над 2 милиарда евро дълг през май

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co, BNP Paribas и Unicredit България да управляват продажбата на държавен дълг на световните пазари на очаквана стойност над 2 милиарда евро. Това съобщава агенция Ройтерс като се позовава на два източника от пазарните среди, запознати с процедурата.

Според единия от източниците това са същите четири банки, които са управлявали процеса по емитиране на дълг през 2016 г. Според източниците емисията е предвидена за м. май, но обемът, матуритетът и моментът ще бъдат определени според условията на пазара. Министерството на финансите е отказало коментар на агенцията.

„Ройтерс“ припомня, че България е най-бедната, но едновременно с това най-малко задлъжнялата страна в ЕС. Причината за сделката е необходимостта да се финансира фискална дупка на стойност от 3% от БВП, както и да се заделят буфери, с цел осигуряване на ликвидност в отговор на последиците от пандемията от коронавирус.

България има нужда от допълнителни 4,5 милиарда лева допълнително финансиране за годината и вече измени бюджета си, за да има възможност да набере финансиране под формата на дълг в размер на до 10 милиарда лева.

От началото на годината държавата вече е емитирала ДЦК на стойност 1.2 млрд. лв. на вътрешния пазар и планира да продаде още 200 млн. лв. в петгодишни държавни ценни книжа до края на април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024