#БългарияЗаБългария: Социално отговорни, макар и социално изолирани Снимка: © Sofia.bg

Социалната изолация е най-ефективната мярка срещу разпространението на коронавируса, но тя не означава липса на социална отговорност и емпатия. Първите прояви на солидарност и дарителство в битката с пандемията вече са факт, както по света, така и у нас.

По света

Собственикът на онлайн компанията Alibaba Джак Ма дава 500 000 теста и 1 000 000 маски на Съединените щати. Най-богатият човек в Азия вече направи подобни дарения в други държави, поразени от вируса, сред които Япония, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.

Facebook ще набере 20 милиона долара за борбата с коронавируса. Половината от средствата ще отидат в основания от ООН и СЗО Covid-1 Solidarity Response Fund, както и във фондацията на американския Център за контрол на заболяванията, която започва да събира дарения следващата седмица.

Във Великобритания „Манчестър Сити“ дари на местни благотворителни организации храната, предвидена за продажба по време на мача на клуба с „Арсенал“, след като стана ясно, че Висшата лига отлага футболните срещи до 3 април. „Астън Вила“ дари 850 кутии за обяд, първоначално предвидени за персонала на клуба, на организации, които се грижат за бездомни хора.

По-рано този месец в Италия футболен клуб „Интер“ дари 100 000 евро за изследвания и 300 000 хирургически маски на италианската гражданска защита. Президентът на „Рома“ Джеймс Палота предостави 50 000 евро на инфекциозна клиника в Рим.

Още в началото на годината най-големите научни издателства и репозитории на научни изследвания дадоха безплатен достъп до проучванията, свързани с коронавируса.

Технологични гиганти като Cisco, Microsoft, Google и Zoom и предоставиха безплатни възможности за конферентни връзки и споделени офис пространства, за да компенсират отменените бизнес събития и да насърчат компаниите да дадат възможност служителите им да работят от вкъщи.

У нас

У нас, само ден след като беше обявено извънредно положение, заради епидемията от коронавирус, по инициатива на предприемачите Красен и Жечко Кюркчиеви и Община Шумен е открита дарителска сметка, в която вече са внесени 100 000 лева. Кампанията „Помогни сега“ ще събира средства, които да се използват целево за ограничаване на разпространението на коронавируса на територията на общината.

Производителят на бебешки спални чувалчета Angel Baby обяви че спира да шие бебешки чувалчета и започва да произвежда предпазни маски за многократна употреба от специален текстил. Инициативата „Чувалче с кауза“ ще предостави безплатни маски на полиция, болници и др.

Поради обявеното продължително прекъсване на учебните дейности, издателствата „Просвета“ и „Клет“ дадоха безплатен достъп до електронните си учебници.

Китайската провинция Джянси дарява 5000 хирургически маски и 1000 маски номер 95 на Софийска област. Маските ще пристигнат до края на другата седмица.

Преди няколко дни председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски обяви, че неизвестен дарител е заявил желание да купи 150 дихателни апарата, но в момента намирането на подобна апаратура е затруднено.

Какво можем да направим ние?

"Булевард България" ще публикува доброволно, безплатно и с радост информация за всяка смислена инициатива, насочена в подкрепа на обществото ни за преодоляването на това изпитание. Бихме се радвали да видим как големият български бизнес показва солидарност и съпричастност с общността в България. Ще използваме хаштага #БългарияЗаБългария.

Пишете ни на news@boulevardbulgaria.bg, ако знаете за дарения, кампании и доброволчески инициативи, за които да разкажем.

Сега е моментът да се погрижим както за собственото си здраве, така и за здравето на нашата човешка общност.

Направете добро, докато си стоите вкъщи!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024