Българката Аделина Грозданова беше включена в най-новото издание на класацията за млади лидери до 40-годишна възраст на списание Fortune.

Грозданова е съосновател и ръководител на инвестиционния отдел в Upgrade - финансов стартъп, създаден през 2017 г., който работи предоставя електронни банкови услуги за частни клиенти.

Над 10 милиона души в САЩ ползват услугите на компанията, базирана в Сан Франциско. Upgrade предоставя достъп до потребителски заеми, собствена банкова карта, възможност за наблюдение на кредитите и за повишаване на финансовата грамотност, като работи с банки-партньори.

Аделина Грозданова отговаря за отношенията с инвеститорите и капиталовите пазари в Upgrade. Преди да стане съосновател на стартъпа, тя е била част от мениджмънта във финансовата компания Lending Club, като екипът й се е занимавал с връзките с институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни фондове и др.

Тя започва кариерата си в Morgan Stanley; през 2007 г. завършва висше образование по финанси в Принстън.

"Докато Upgrade увеличава кредитите, отпуснати на потребители, до над 3 млрд. долара, стартъпът бързо изграджда репутация във финтех-пространството, а Грозданова се доказа като интегрален елемент за неговия успех", се казва в информацията на Fortune.

Тя е част от списъка с 40 влиятелни предприемачи в сферата на финансите и технологиите на Fortune. Тази година медията е решила да разшири групата на отличените млади лидери до четиридесет имена във всяка от наблюдаваните категории - финанси, технологии, здравеопазване, политика и развлекателна индустрия.

Сред тях са включени още вицепрезидентът на японския гигант SoftBank Ашкай Нахета, съоснователят на Revolut Ник Сторонски, мениджъри от Citi, JP Morgan, Goldman Sachs и основатели на мобилни приложения за онлайн-банкиране.

През 2018 г. Fortune постави в класацията си "40 до 40" и българският предприемач Владимир Тенев, който е съосновател на приложението за свободна търговия с акции Robinhood. Компанията му наскоро привлече ново финансиране от инвеститори, след което оценката му достигна до 11,2 млрд. долара. Robinhood работи с над 3 млн. потребители. Тенев е възпитаник на Станфордския университет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори