Българката Аделина Грозданова беше включена в най-новото издание на класацията за млади лидери до 40-годишна възраст на списание Fortune. 

Грозданова е съосновател и ръководител на инвестиционния отдел в Upgrade - финансов стартъп, създаден през 2017 г., който работи предоставя електронни банкови услуги за частни клиенти. 

Над 10 милиона души в САЩ ползват услугите на компанията, базирана в Сан Франциско. Upgrade предоставя достъп до потребителски заеми, собствена банкова карта, възможност за наблюдение на кредитите и за повишаване на финансовата грамотност, като работи с банки-партньори.

Аделина Грозданова отговаря за отношенията с инвеститорите и капиталовите пазари в Upgrade. Преди да стане съосновател на стартъпа, тя е била част от мениджмънта във финансовата компания Lending Club, като екипът й се е занимавал с връзките с институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни фондове и др. 

Тя започва кариерата си в Morgan Stanley; през 2007 г. завършва висше образование по финанси в Принстън.  

"Докато Upgrade увеличава кредитите, отпуснати на потребители, до над 3 млрд. долара, стартъпът бързо изграджда репутация във финтех-пространството, а Грозданова се доказа като интегрален елемент за неговия успех", се казва в информацията на Fortune. 

Тя е част от списъка с 40 влиятелни предприемачи в сферата на финансите и технологиите на Fortune. Тази година медията е решила да разшири групата на отличените млади лидери до четиридесет имена във всяка от наблюдаваните категории - финанси, технологии, здравеопазване, политика и развлекателна индустрия. 

Сред тях са включени още вицепрезидентът на японския гигант SoftBank Ашкай Нахета, съоснователят на Revolut Ник Сторонски, мениджъри от Citi, JP Morgan, Goldman Sachs и основатели на мобилни приложения за онлайн-банкиране. 

През 2018 г. Fortune постави в класацията си "40 до 40" и българският предприемач Владимир Тенев, който е съосновател на приложението за свободна търговия с акции Robinhood. Компанията му наскоро привлече ново финансиране от инвеститори, след което оценката му достигна до 11,2 млрд. долара. Robinhood работи с над 3 млн. потребители. Тенев е възпитаник на Станфордския университет. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти