Снимка: © https://www.instagram.com/panayotova/

По време на карантината, те организират импровизирано шоу за таланти от балконите си, което започва с 10-секундно мълчание за болните, лекарите и всички, борещи се със заразата, след което идват аплодисментите. Действието се развива в Париж, а една от участничките в този ежедневен вечерен спектакъл е  24-годишната Александра Панайотова. Може и да знаете името ѝ вече, ако сте гледали един  предишните сезони на "България търси талант". 

Александра се намира в Париж, когато идва епидемията. Самата изолация не променя ежедневието ѝ драстично, защото работи и прави музика от вкъщи, но инициативата на три нейни съседки го прави. 

Всяка вечер по терасите на четири, образуващи квадрат, блока в Париж започва шоуто - свободно поле за изява на всеки, който иска да се включи с китара, стихотворение, танц, песен или друг талант. Съседките на Александра разлепят съобщения във входовете и по прозорците си, за да привлекат повече хора и Александра не стои дълго безучастно. На третия ден вече се е престрашила и се включва с песента  "Hallelujah".  Нататък вече е лесно - до падането на карантината гласът ѝ се чува между блоковете почти всеки ден.

Александра е нова за квартала, нанесла се е едва няколко седмици преди карантината. Постепенно започва да запознава съседите си, а те  с българския фолклор. Освен през терасите, те си общуват и чрез Фейбук група, в която Александра предлага различни песни, които би могла да изпее, някои от тях ги превежда, или пуска снимка на Родопите, за да се ориентират французите в корените на българката. Или поне част от корените ѝ, защото майка ѝ е французойка. Изпълненията ѝ стават хит в социалните мрежи, като фаворитът на онлайн публиката е "Катерино Моме" с  29 хиляди харесвания. Изпълнението ѝ "Bohemian Rhapsody" на Queen събира над милион и 200 хиляди гледания в Youtube. 

Всяко нейно видео от периода на карантината е придружено от предистория за това как са се зародили концертите, написана от нея на три езика - български, английски и френски.

Коментарите под изпълненията ѝ са основно на българи, сред които има и медици - "Прекрасна Александра. Благодаря ти от сърце! Имах нужда от това в момента", пише Здравка Антонова със снимка от спешното отделние в болницата в Монтана. Има и позитивни коментари от чужденци, които споделят какво усещане е създала в тях песента, без да познават езика, на който се пее. 

Талантът на Александра е безспорен - няма проблеми с ниските тонове, а изглежда най-комфортно се чувства във високите - впуска се успешно в изпълнения на сложни песни като "Притури Се Планината" и неколкократно влиза смело в обувките на Фреди Меркюри. Ефектът се засилва от непринудеността, с която са заснети клиповете - при всяка удобна възможност на лицето ѝ се появява усмивка.

С отпадането на задължителната изолация организираните събития от балкона приключват, но Александра продължава да споделя свои версии на известни песни през Facebook, Youtube и Instagram.

В Spotify  и Apple Music могат да бъдат открити нейни авторски песни. 

Както споменахме в началото, не е първото "шоу за таланти", на което участва. Гласът ѝ я извежда до полуфиналите на "България търси талант" по bTV през миналата година - там с изпълнението си на "I Have Nothing" на Уитни Хюстън печели наградата "Уеб талант на седмицата" с 44% от онлайн гласовете, но въпреки това не стига до финала. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?