Най-голямата българска компания за управление на Airbnb се продаде на полската Renters Снимка: © FM

Най-големият оператор на ваканционни имоти в Централна и Източна Европа Renters.pl придоби мажоритарен дял във водещата българска компания в сектора – Flat Manager.

Това е първата международна сделка, осъществена от полската компания за управление на имоти, чиято цел е да консолидира пазара в целия регион, с подкрепата на фонда за дялови инвестиции Enterprise Investors. Стойността на сделката не се съобщава.

Flat Manager ще продължи да разраства портфолиото си от имоти в България, а с помощта на Renters ще привлича полски туристи и компании, които търсят корпоративно настаняване.

Renters.pl е основана през 2005 година и е сред най-бързо растящите компании за управление на ваканционни имоти в Полша.

В началото на 2023 година фондът за дялови инвестиции Enterprise Investors купува мажоритарен пакет в дружеството и увеличава капитала му с цел консолидация на пазара в Централна и Източна Европа чрез придобивания на локални оператори.

Компанията подпомага собствениците на апартаменти в управлението на краткосрочни наеми, като им помага да увеличат печалбите си от имоти. В портфолиото ѝ влизат близо 4000 апартамента на десетки места по крайбрежието и в големите градове в Полша.

Renters осъществява първата стъпка от стратегията си за международна експанзия, като придобива своя еквивалент на Балканите – Flat Manager.

Българската компания е основана от предприемача Борис Павлов. Той се връща в България през 2017 г. и започва да отдава гарсониера в столичния квартал "Гео Милев" чрез платформата Airbnb.


Постепенно това се превръща в успешен бизнес, а към него се присъединява и настоящият изпълнителен директор на Flat Manager Камен Манев.

Компанията преминава успешно през немалко изпитания, а дори когато пътуванията спират заради пандемията от COVID-19, екипът съумява да спаси бизнеса, без да се раздели с нито един служител.

„За тези 7 години успяхме да докажем, че най-ценният актив на една компания е екипът ѝ. Щастлив съм, че намерихме хора, които споделят тази визия в лицето на Renters и Enterprise Investors и с които FlatManager несъмнено ще достигне нови върхове“, казва Борис Павлов, който остава в борда на директорите на дружеството.

В момента Flat Manager управлява близо 600 апартамента в 14 града и курорти в цяла България, като по-голямата част от имотите се отдават под наем краткосрочно, чрез платформи като Airbnb и Booking.com.

По подобие на Renters в Полша, компанията е първият и най-голям партньор на Homes & Villas by Marriott Bonvoy, платформата за краткосрочен наем на апартаменти на световния лидер в хотелиерството, в страната.

Услугите за бизнес пътувания и корпоративно настаняване на Flat Manager се ползват от голям брой международни консултантски, IT и финансови компании, посолства и световни организации, което осигурява значително по-висока заетост за имотите през цялата година.

Очакванията са, че след сделката с Renters, Flat Manager ще привлече нови корпоративни клиенти от Полша и ще се позиционира като предпочитан оператор за полските туристи, които през последните години са основен пазар за българския туризъм.

„С тази сделка не само увеличаваме портфолиото си, но и получаваме ценно ноу-хау, опит от българския пазар и фантастични партньори,“ казва Камил Кжижановски, главен изпълнителен директор на Renters.pl.

„Стремим се да използваме най-добрите практики на двете организации, без да налагаме нашите методи и оперативни процеси. Вярваме, че като съчетаем уменията и уникалния опит на двете компании, ще успеем да създадем и наложим бъдещите тенденции в нашата индустрия в региона на Централна и Източна Европа. Искаме да запазим компанията, която придобиваме, защото осъзнаваме нейната стойност и виждаме огромния ѝ потенциал,“ казва още той.

Компанията в България ще продължи да работи под бранда Flat Manager, като запази целия досегашен екип и подход на работа.

„Сливането с Renters утвърждава Flat Manager като основения играч на Балканите и ни дава възможност за още по-бърз и устойчив растеж. Ще развиваме услугите си, повишавайки стандартите за гостите и увеличавайки приходите за собствениците на апартаменти в България,“ казва изпълнителният директор Flat Manager Камен Манев, който заема поста от началото на 2023 година.

Enterprise Investors е добре познат на българския пазар.

Фондът съществува от 1990 г. и е един от най-успешните в Централна и Източна Европа. В миналото Enterprise Investors осъществява директна инвестиция в БТК, а присъствието на фонда в България се разраства чрез дейността на компании от портфолиото ѝ като водещия застрахователен брокер в Централна и Източна Европа Unilink, който придобива българските SDI и I&G Insurance Brokers.

Полската Renters планира допълнително разширяване,, така че да се превърне в най-голямата платформа в сектора за управление на краткосрочни наеми в Централна и Източна Европа.

Борис Павлов: 38% от обявите за имоти са фалшиви


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024