Българската космическа компания EnduroSat привлече $10 млн. финансиране Снимка: © МИР (архив): Служебният министър на иновациите и растежа Алксандър Пулев заедно с изпълнителния директор Райчо Райчев (дясно)

EnduroSat – основаната в България космическа компания за наносатели – съобщи, че е приключила кръг за набиране на средства от серия А на стойност 10 млн. долара (9,1 млн. евро). Финансирането ще ѝ позволи да разшири сателитните си операции и влияние на глобалния пазар, включително като включи в портфолиото си „сателитна консултация като услуга“.

Водещ инвеститор в кръга на финансиране е базираният в Обединеното кралство фонд мениджър CEECAT Capital, който се фокусира върху развиващите се пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Рундът е подкрепен също от германската фирма за рисков капитал и частни капиталови инвестиции Freigeist Capital, участие са взели и съществуващи инвеститори.

Свежият капитал идва на фона на впечатляващото начало на 2023 г., когато компанията отчете 6 последователни години на растеж, надхвърлящ 200% на годишна база. Инвестицията от 10 млн. долара ще даде възможност на EnduroSat да разшири дейността си и да се атакува по-широкия пазар на спътници.

Със своите 210 клиенти досега компанията е изнесла в орбита над 2 500 сателитни модула. Целта ѝ е да добави десетки нови ползватели на технологиите си през следващите три години и вече е осигурила пет предстоящи мисии.

Планираната експанзия на сателитния пазар ще бъде придружена от наемането на нови служители. В момента за EnduroSat работи екип от 130 души, разпределени в офисите на компанията в Люксембург, Тулуза, Неапол, Делауеър и Берлин.

„EnduroSat се очертава като водещ играч на бързоразвиващия се пазар на малки сателити, като се опира на неизползвания талантлив резерв от висококвалифицирани и образовани учени и инженери в България“, заяви Антъни Сталкер, партньор в CEECAT Capital.

Основаната през 2015 г. компания има за цел да демократизира достъпа до космоса, като за целта залага на разработването на иновативни наносателитни технологии. Експерти от индустрията определят потенциала ѝ за влияние в сектора като значителен.

Основата си научно-развойна дейност EnduroSat извършва в България, където откри нов космически център в София, обхващащ 3200 кв. м офис площи и 700 кв. м лаборатории за космически тестове, сглобяване и квалификация. В новата лаборатория за тестване на наноспътникови технологии бяха инвестирани 4 млн. лева, стана ясно през 2021 г.

EnduroSat си партнира с НАСА, SpaceX и Европейската космическа агенция (ЕКА). Миналия месец тя изведе в орбита още два спътника Taifa-1 – първия спътник за наблюдение на Земята за Кенийската космическа агенция и първия в историята спътник по стандарта 5G от Sateliot, испанска компания, специализирана в сферата на интернет на нещата (IoT).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024