Снимка: © Facebook / Boyko Borissov

Ако навсякъде другаде извън България скандалите разклащат управленията, тук ги укрепват - това се отнася както за опитите на Васил Божков да се реабилитира чрез новообявения си проект "Българско лято", така и за последния анонимен запис с телефонен разговор на Бойко Борисов. Това казва политологът доц. Борис Попиванов в интервю за предаването "Нещо повече" на БНР.

"Скандалите стабилизират кабинета, държат го в свит юмрук и откъсват вниманието ни от всичко друго, което се случва. А това, което се случва, е по-важно и от записите на Бойко Борисов - става дума за посткризисното състояние на страната, по какъв начин ще влезем в есенно-зимния сезон, как ще се отрази цялостната негативна социално-икономическа тенденция върху живота на всички нас. Идват тревожни сигнали, че България не се справя със социално-икономическите мерки, взети по повод на коронакризата, и че ни очаква тежък срив на БВП, много фалити, увеличаваща се безработица. Тези неща ще бъдат най-тежкото предизвикателство за Бойко Борисов, откакто е станал министър-председател. По-тежко от записите му", казва още политологът.

Възможен ли е политическият проект на Васил Божков "Българско лято"?

Това не е първият случай, в който български бизнесмени се опитват да произведат собствен политически проект - и общото между тях е, че всеки се е провалял.

"Не мисля, че този случай ще преобърне тази вече установена и доказана тенденция. Все пак имаме налице фигура, която не може даже да се върне в България, а какво да говорим как в България ще се завърнат неговите идеи и планове? Политиката чрез Facebook-статуси не е истинска политика и не мисля, че би могла да се уплътни като съдържание дори при най-благоприятни за Васил Божков обстоятелства", казва Борис Попиванов.

Самият Божков признава, че вече е правил опит да влияе върху управлението на страната чрез тясна близост с управляващите партии. От разкритията му обаче става ясно, че резултатът не е бил такъв, какъвто е очаквал - и в това отношение опитът му е повторение на случилото се около бившия собственик на КТБ Цветан Василев.

"Случаят с Василев е много показателен, защото в течение на последните 6 години той периодично се освещава "тъмната" част на бизнес-политическата сцена в България, но това не допринесе сериозно нито за неговия имидж, нито за рейтинг, нито за възможност да превърне в позитив натрупаните от самия него негативи. Вярно, че за Васил Божков се говори, че е "по-висока" класа от Цветан Василев, но той трябва да има наум това, което неговият другар по миграция вече е показал - неумение и неспособност да повлияе на политическата сцена в България", коментират той.

"Амбицията да бъдеш втори след Бойко Борисов"

От все още необявения проект на Цветан Цветанов, през структурите около Мая Манолова и Слави Трифонов: "когато говорим за нови явления в българската политика, винаги се оказва, че става дума за стари явления, които познаваме добре". Дори предполагаемите персонални промени в изпълнителната власт едва ли ще доведат до радикална промяна на посоката на управлението - както са показали всички досегашни министерски смени в трите мандата на Борисов. Това води до "склероза на българския политически живот, при която няма приток на свежа кръв и нещата се повтарят по един и същи начин.

Въпреки публичните заявки - не винаги претендентите за власт са сигурни опоненти на ГЕРБ.

"Без да претендирам, че познавам добре г-н Цветанов, от публичните му изяви имам впечатлението, че неговата голяма цел и амбиция винаги е да бъде втори след Бойко Борисов. Точно този статут му беше отказан категорично и недвусмислено през 2019 г. И той знае, че в сегашната конфигурация и при това състояние на силите на ГЕРБ, а и на самия премиер, той не може да го постигне. Ако той има намерение и желание да бъде втори след Бойко Борисов, може да го постигне евентуално и само от позицията на силата. Имам предвид - да оглави успешен политически проект, да влезе в парламента и вече като такъв да бъде партньор и съюзник на Бойко Борисов. Друга позиция за него освен да бъде партньор и съюзник на Бойко Борисов, не виждам. Смятам, че това е неговата цел - да бъде съюзник на Борисов в следващия парламент. Но дали ще стигне до следващия парламент? Малко се съмнявам, защото организационният му ресурс може да е много голям, обаче едва ли е достатъчен, за да може да мобилизира над 150 000 избиратели", коментира Попиванов.

Разминаването между декларираната и реалната подкрепа ще бъде проблем и за проектите на Трифонов и Манолова.

"И двата случая стъпват на крайно неясни като мотивация избиратели. Те биха могли да заявят пред социологическите анкетьори, че ги подкрепят, но когато дойде решителният момент на отиване пред урните, да се въздържат. Подкрепа за тях несъмнено има, но тя може да не е електорална, а само "на глас", казва политологът.

На този фон ДПС успяват да установят "скрита и много сериозна промяна в българското обществено мнение".

"Те направиха приемливо нещо, което не беше приемливо само до преди една-две години - да бъдат на прага на официално влизане във властта. Само до преди 2 години това беше табу и повод за огромно негодувание и протести в българското общество. Сега видни представители на ДПС заявяват категорично "Ние можем да управляваме с ГЕРБ, пътят на управлението пред нас е открит" и това вече не предизвиква големи обществени сътресения. Te успяха да легитимират тази позиция - да се залепят толкова близо до ГЕРБ, че дори Бойко Борисов да го иска, много трудно ще ги отлепи. И това ще му носи тепърва много негативи", казва Попиванов.

Нов / стар лидер на БСП след 12 септември

Парадоксално - поредната лидерска криза, в която се намира БСП преди парламентарните избори, може да се превърне в "урок по демокрация на останалите политически партии, където подобна интрига не съществува и не е съществувала".

Решението на Националния съвет на БСП да проведе преки избори за нов председател на партията е "най-ванжното постижение" за Корнелия Нинова от събранието в събота.

"От друга страна, членовете на Националния съвет със своя вот - или липса на вот, понеже на моменти заседанието нямаше дори кворум - й показаха много силен жълт картон. Голяма част от нейните предложения не могат да минат по начина, по който тя си мисли, и то не непременно защото са лоши, а защото тя отбягва необходимите в тази партия канали и средства да ги наложи. Това означава да ги наложи с предварителен диалог, а не да ги спуска по време на заседание на висшия партиен орган. Нинова има много сериозен повод да се замисли за ролята на БСП като основна опозиция в страната и състоянието й преди много решаващите парламентарни избори", казва той.

Липсата на предсказуемост както в БСП, така и на фона на цялостната социално-икономическа обстановка правят несигурни сметките за това кой ще бъде председателят на партията след 12 септември и с какъв екип ще работи.

"Много важно ще бъде каква ще е социално-икономическата обстановка в България през предстоящата зима. Това ще е по-важно дори от новите политически проекти. Те ще могат да се възползват, ако е една, и няма да могат, ако е друга. Това ще отвори пътя за по-различно управление, който и да участва в него. А България има нужда от такова", казва Попиванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена