Български кораб е нападнат и вероятно е пленен край Йемен Снимка: © Илюстративна снимка/Getty Images

Български товарен кораб е бил нападнат в Арабско море в близост до йеменския остров Сокотра. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на информация от британската компания за морска сигурност "Амбри".

Плавателният съд плава под малтийски флаг, но е българска собственост, и превозва насипни товари. Към момента не се знае името му, както и колко души са били на борда му.

По непотвърдена към този момент информация се твърди, че става дума за българския кораб за насипни товари RUEN. Няколко специализирани издания за мореплаване съобщават, че координатите му съвпадат с тези, представени от британската компания.

Междувременно има информация и за друг инцидент с риболовен кораб под ирански флаг в същия район.

Йеменските хути, които контролират столицата Сана и голяма част от крайбрежието на Червено море от 2014 г. насам, нападат кораби и изстрелват дронове и ракети срещу Израел от началото на войната в Газа преди повече от два месеца.

Преди седмици други кораби с българи на борда бяха отвлечени от бунтовниците, които поставиха политически условия, за да освободят плавателните съдове. Хутите настояват военните действия в Газа да бъдат прекратени.


Йеменските хути публикуваха ново видео от отвлечения кораб с българи на борда

Хутите поставиха условия за преговори, за да пуснат отвлечения кораб с българи на борда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024