"Български пощи" възстановява услугите си поетапно след хакерската атака

Системите на "Български пощи" ще се възстановяват поетапно, като вече има възможнсот за доставка на международни пратки и колети, за които не се изисква заплащане. Това обяви изпълнителният директор на държавното дружество Деян Дънешки пред журналисти.

Преди близо две седмици хакерска атака порази системите на "Български пощи" и предприятието не можеше да изпълнява основни функции като получаването и изпращането на писма и пратки, беше забавено и изплащането на пенсии и великденски добавки към хората, които получават парите си през пощите.

На брифинг Дънешки обясни, че основните системи и международният трафик са възстановени и вече могат да се получават пратки от чужбина, стига да не се изисква плащане в брой. По думите му и тази опция "е възстановена почти на 100% и съвсем скоро и тя ще започне да функционира". Той обаче отказа да даде точен срок за това, тъй като системите, с които работи предприятието, са "много сложни".

"Не може да се очаква, че при такъв сериозен пробив в много кратък срок нещата могат да бъдат възстановени. Както наблюдаваме последните дни - не само "Български пощи" са обект на атака. В последните месеци дори гиганти в информационните технологии са атакувани, така че всичко, което е възможно, нашите специалисти го правят от първия ден, работим непрекъснато и ще продължим да го правим, докато не възстановим всички услуги", каза изпълнителният директор на дружеството.

Хакери атакуваха "Български пощи"

Към момента годишните данъчни декларации могат да бъдат подавани в клоновете на "Български пощи", но плащането трябва да бъде направено предварително в банка заради невъзможността за плащане на място. От днес е възстановена и услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Съвсем скоро се очаква да заработи и системата за проследяване на пратки.

Дънешки каза, че все още не може да бъде определено откъде е дошла хакерската атака, но отрече тя да е с цел подпомагане на конкуренти на дружеството. Той обясни, че държавата оказва пълно съдействие, както и че всички пенсии са били изплатени.

"Всичко, което е било възможно да бъде направено, за да бъдат защитени системите, е правено през годините. Цифровият свят предлага доста опасности и ние ги виждаме", допълни директорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024