"Български пощи" възстановява услугите си поетапно след хакерската атака

Системите на "Български пощи" ще се възстановяват поетапно, като вече има възможнсот за доставка на международни пратки и колети, за които не се изисква заплащане. Това обяви изпълнителният директор на държавното дружество Деян Дънешки пред журналисти.

Преди близо две седмици хакерска атака порази системите на "Български пощи" и предприятието не можеше да изпълнява основни функции като получаването и изпращането на писма и пратки, беше забавено и изплащането на пенсии и великденски добавки към хората, които получават парите си през пощите.

На брифинг Дънешки обясни, че основните системи и международният трафик са възстановени и вече могат да се получават пратки от чужбина, стига да не се изисква плащане в брой. По думите му и тази опция "е възстановена почти на 100% и съвсем скоро и тя ще започне да функционира". Той обаче отказа да даде точен срок за това, тъй като системите, с които работи предприятието, са "много сложни".

"Не може да се очаква, че при такъв сериозен пробив в много кратък срок нещата могат да бъдат възстановени. Както наблюдаваме последните дни - не само "Български пощи" са обект на атака. В последните месеци дори гиганти в информационните технологии са атакувани, така че всичко, което е възможно, нашите специалисти го правят от първия ден, работим непрекъснато и ще продължим да го правим, докато не възстановим всички услуги", каза изпълнителният директор на дружеството.

Хакери атакуваха "Български пощи"

Към момента годишните данъчни декларации могат да бъдат подавани в клоновете на "Български пощи", но плащането трябва да бъде направено предварително в банка заради невъзможността за плащане на място. От днес е възстановена и услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Съвсем скоро се очаква да заработи и системата за проследяване на пратки.

Дънешки каза, че все още не може да бъде определено откъде е дошла хакерската атака, но отрече тя да е с цел подпомагане на конкуренти на дружеството. Той обясни, че държавата оказва пълно съдействие, както и че всички пенсии са били изплатени.

"Всичко, което е било възможно да бъде направено, за да бъдат защитени системите, е правено през годините. Цифровият свят предлага доста опасности и ние ги виждаме", допълни директорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Денков е готов да говори с Мария Габриел за промените в кабинета

Кандидат-премиерът не изключи възможността за промяна в състава и формата на проектокабинета

14:05 - 30.05.2023

Радостин Василев обяви, че не е бил заплашван от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023