Системите на "Български пощи" ще се възстановяват поетапно, като вече има възможнсот за доставка на международни пратки и колети, за които не се изисква заплащане. Това обяви изпълнителният директор на държавното дружество Деян Дънешки пред журналисти.

Преди близо две седмици хакерска атака порази системите на "Български пощи" и предприятието не можеше да изпълнява основни функции като получаването и изпращането на писма и пратки, беше забавено и изплащането на пенсии и великденски добавки към хората, които получават парите си през пощите.

На брифинг Дънешки обясни, че основните системи и международният трафик са възстановени и вече могат да се получават пратки от чужбина, стига да не се изисква плащане в брой. По думите му и тази опция "е възстановена почти на 100% и съвсем скоро и тя ще започне да функционира". Той обаче отказа да даде точен срок за това, тъй като системите, с които работи предприятието, са "много сложни".

"Не може да се очаква, че при такъв сериозен пробив в много кратък срок нещата могат да бъдат възстановени. Както наблюдаваме последните дни - не само "Български пощи" са обект на атака. В последните месеци дори гиганти в информационните технологии са атакувани, така че всичко, което е възможно, нашите специалисти го правят от първия ден, работим непрекъснато и ще продължим да го правим, докато не възстановим всички услуги", каза изпълнителният директор на дружеството.

Хакери атакуваха "Български пощи"

Към момента годишните данъчни декларации могат да бъдат подавани в клоновете на "Български пощи", но плащането трябва да бъде направено предварително в банка заради невъзможността за плащане на място. От днес е възстановена и услугата за битови потребители на ЕНЕРГО ПРО в пощенските станции. Съвсем скоро се очаква да заработи и системата за проследяване на пратки.

Дънешки каза, че все още не може да бъде определено откъде е дошла хакерската атака, но отрече тя да е с цел подпомагане на конкуренти на дружеството. Той обясни, че държавата оказва пълно съдействие, както и че всички пенсии са били изплатени. 

"Всичко, което е било възможно да бъде направено, за да бъдат защитени системите, е правено през годините. Цифровият свят предлага доста опасности и ние ги виждаме", допълни директорът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"