Ще се окаже ли 2024 най-силната година за българското кино на Берлинале

Актрисата Маргарита Стойкова, режисьорът и хореограф Коста Каракашян, Севда Шишманова с първия ѝ игрален проект и сценаристката Теодора Маркова са българските таланти, избрани от журитата на Berlinale (Берлинале) да участват в някои от основните програми, съпътстващи кино фестивала.

74-ото издание на Берлинале ще се проведе между 15-и и 25-и февруари в германската столица.

Първо дойде новината за млaдата актриса Маргарита Стойкова, която е отличена като един от десетте изгряващи европейски таланти за 27-ото издание на European Shooting Star. Маргарита е забелязана от журито на European Film Promotion заради дебютната ѝ роля във филма „Диада“ на Яна Титова. Аргументите на 5-членното жури са следните:

„Тя умело се справя с чувствителните проблеми на млада жена, израснала във враждебна среда. Балансирайки между уязвимостта и зрелостта, Стойкова пресъздава изключително добре един многопластов персонаж. Суровостта и смелостта на Стойкова в изследването на крайностите я определят като изключителен талант."

Преди церемонията по награждаването, която ще се проведе на 19-и февруари в Berlinale Palast, актрисата ще бъде представена пред международната киноиндустрия, преса и публика в ексклузивна четиридневна програма.

Коста Каракашян е сред 202 кино таланти, избрани от журито на Berlinale Talents измежду рекордните 3832 кандидатури от 131 държави тази година. Талантите ще бъдат представени на филмовата индустрия и публиката на Берлинале в многобройни разговори, семинари и публични дискусии на тема "Общи езици - говорене на езика на киното". За тазгодишните таланти от 68 държави шестте дни в Берлин ще бъдат тяхното запознанство с една от най-активните филмови общности в света с почти 10 000 възпитаници от всички континенти.

Коста е българо-арменски режисьор, продуцент, хореограф и писател, който изследва съпричастността и емоциите чрез движението. Интердисциплинарните му проекти се занимават със социални теми като живота на ЛГБТ общността в Източна Европа, психичното здраве и климатичната криза. (https://kostakarakashyan.com/)

“Парчета живот” с режисьор Севда Шишманова и продуцент Веселка Кирякова (Red Carpet), e един от 34-те селектирани проекта за Berlinale Co-production Market. Досега проектът е подкрепен с финансиранe от Българската национална телевизия и Националния филмов център.

„Парчета живот“ е първият проект за игрален филм на Севда Шишманова, а сценарият е вдъхновен от атентата на летище Сарафово през 2012 г., при който загиват 7 души. Сюжетът до голяма степен отразява действителни събития и разказва личните истории на седемте жертви, включително и на атентатора.

Особено внимание е отделено на историята на шофьора на автобус от мюсюлмански произход, който загива при нападението, като е поставен акцент и върху драматичния сблъсък между фотографа и водещия следовател по делото.

Проектът вече има израелски ко-продуцент - KM Productions. Според сценария част от снимките са заложени там. Има и италиански ко-продуцент - Kon-Tiki Film. Кастът е от български и израелски актьори. Освен пред потенциални партньори, на Берлинале проектът ще бъде представен и пред световни агенти по продажбите, дистрибутори, телевизии, стрийминг платформи и представители на фондове - отлична възможност за проекта да получи допълнително финансиране.

Българската следа на Berlinale Series Market е Теодора Маркова, сценарист и шоурънър на латвийския телевизионен сериал “Soviet Jeans”, с режисьори Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис.

Сериалът е с 8 епизода и разказва за запален рокендрол фен, който създава успешна и нелегална фабрика за дънки в психиатрична болница в края на 70-те години на миналия век, когато в СССР се води най-ожесточена пропаганда срещу западната култура.

За 10-ото юбилейно издание на Berlinale Series Market са селектирани 15 сериала от цял свят, които ще имат прожекции пред агенти по продажбите, дистрибутори, стрийминг платформи и телевизии в рамките на 3 дни - от 19-и до 21-ви февруари - в CinemaxX.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024