Българските моряци от „Царевна“ се прибраха у нас Снимка: © Facebook

Моряците от кораба „Царевна“ пристигнаха в България. Те кацнаха на родна земя - във Варна, на борда на правителствения самолет, който излетя за Сочи по-рано тази сутрин и се върна с екипажа.

Моряците бяха посрещнати на летището от премиера Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

„Искам да обява добрaта новина за цяла България, че нашите моряци са обратно в България и в безопасност. Сега те са със своите семейства“, каза Петков.

Екипажът на „Царевна“ беше блокиран на плавателния съд край брега на украинския град Мариупол в продължение на месец. Евакуацията на 14-те български моряци и един украински гражданин започна миналата седмица.

По собствено желание петима души останаха на кораба – трима българи и двама украинци. Премиерът потвърди, че капитанът остава на борда на „Царевна“, докато стане възможно плавателният съд да излезе от пристанището.

„Обмисляхме няколко опции за евакуацията на моряците, но знаете, че ситуацията е неконтролируема при военни действия“, каза премиерът.

„Нека да приемем прибирането им днес като един много добър резултат и да се фокусираме върху спасяването на другия кораб“, допълни още Петков.

Моряците от кораба "Рожен" също са изразили желание да се евакуират, когато съдът може да излезе от водите на Черноморск. "Рожен" е блокиран от близо месец. Теодора Генчовска изрази надежда, че ще бъде организиран т.нар. син коридор, чрез който да бъде изведен корабът.

Тя допълни, че операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е координирана изцяло от българското правителство и не е имало комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

След пристигането си у нас българските моряци казаха, че въпреки тежката ситуация, евакуацията е преминала добре. Те съобщиха, че корабът е бил поразен от осколки, имало е и пробойни по корпуса.

В кратко изявление пред медиите, моряците разказаха, че сами са слезли на сушата, откъдето са били ескортирани от войници, които са се държали любезно с тях.

Правителственият самолет прибира моряците от „Царевна“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024