БАН се раздели с математик заради публикация с оправдаване на насилието срещу жени

Институтът по математика и информатика при БАН е отстранил от работа математика Радослав Марков заради уронване на престижа и доброто име на организацията.

Поводът е негова публикация във Facebook, в която той използва груб език по адрес на 18-годишното момиче от Стара Загора, и оправдава насилието от страна на мъже срещу жени при изневяра.

В основната си публикация с вулгарен тон обясняваше, че жени, които са "оплющяли целия град", са причината за съществуването на насилниците и че "като жените почнат да си отварят очите, а не други неща, като избират... дотогава и смъртно наказание да въведат, някоя прекалила ще дава фира".

В коментари под поста си той обяснява още, че ако негова жена или приятелка му изневери, имало "начин да почне да съжалява, че се е родила", но нямало да го казва "заради еврейската цензура тук".

"Като не ви харесва, първо го оставяте с обяснения защо и после си намирате друг. Иначе ножчета, остригване и даже имаше преди куфар в реката... Така функционират мъжко женските отношения и никакви луди феминистки и "еврогейски" ценности няма да ги променят. Заключение в един ред - каквото повикало - такова се обадило", пише още той.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ–БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ–БАН", се казва в позицията на института.

Пред Нова ТВ Марков обяви, че си направил "социален експеримент или малка провокация", като твърдеше, че написаното не изразявало "винаги" вижданията на автора.

В момента профилът му във Facebook е заключен за външни потребители.

Това е поредният случай, в който работодател се разграничава публично от свой сътрудник заради език на омразата в социалните мрежи по повод насилието над жени.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица Изток" отстранислужител на рудник "Трояново-Север", който беше написал пост с възхвала на акта на агресия срещу момичето от Стара Загора с думите: "Всяка л*гла трябва да си знае гьола. Евала, брат, показвай кой е силният пол! Всеки, който има нещо против Гошката, да ми пише, 400 шева ще ви се сторят малко, мъ*ши".

Мъжът беше задържан за 24 часа от полицията заради отправени заплахи до жена, близка до семейството на пострадалото момиче.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024