Банките отново вдигат таксите си за обслужване Снимка: © Getty

Нови повишения на банковите такси влизат в сила както за бизнеса, така и за физически лица. Поскъпването не засяга само тегленето на пари от банкомат - услуги като откриване на сметка, внасяне на сума, издаване на извлечения от сметка също ще бъдат в обхвата на промените.

Финансовият портал Pariteni публикува преглед на промените в тарифите на няколко банки у нас.

Пощенска банка

Новите тарифи на Пощенска банка са активни от 29 август. Банката вдигна таксата за теглене на пари на каса от разплащателна сметка. За суми до 2000 лв. ще се дължат 0,70% от изтегленото, но не по-малко от 7 лв. При теглене на над 2000 лева таксата става 0,70% от заявената предварително сума и 0,80% - в случай, че няма предварителна заявка, като минимумът е 15 лв. Досега таксата беше 0,60% върху сумата, а без заявка – 0,70% от нея.

Ако теглите пари от спестовната си сметка, таксата се вдига с от 6 на 7 лева - за суми до 2000 лв.

Без заявка за по-големи суми от спестовна сметка банката вече ще прибира 0,80% от изтегленото, но не по-малко от 15 лева. По-високи такси се въвеждат и за теглене на пари от депозити – ако направите това на дата, различна от падежа, вече ще се плащат минимум 8 лв. или 0,75% от сумата. Досега нямаше минимална такса, а таксата се изчисляваше на 0,65% от изтеглените пари.

Банка ДСК

От 1 септември Банка ДСК вдига таксите си за фирмените сметки. Обслужването на разплащателна сметка, включително особена и ликвидационна, ще струва 20 лв. на месец, в сравнение с 15 лв. досега. Същото увеличение ще има и за разплащателна сметка на земеделски стопани, регистрирани по Търговския закон – търговски дружества и еднолични търговци.

Ако клиентът поиска извлечение от сметката си до 10 страници, ще плаща 36 лв. (досега това струваше 30 лв.). За по-големи обеми цената на услугата става 3,60 лв. на страница.

Поскъпва и тегленето на пари на каса, като със заявка комисионата става 0,85% върху цялата сума, но не по-малко от 10 лева. Без заявка банката ще взима 1% от цялата сума. В момента таксата без заявка е 0,60 на сто от сумата, но минимум 10 лева, а без заявка – 0,80% от сумата.

Централна кооперативна банка

От 23 октомври Централна кооперативна банка въвежда ново поскъпване в таксите за граждани. За внасяне на суми в евро по разплащателна или спестовна сметка банката ще взима минимум 1,50 евро. Досега услугата струваше 1 евро.

За теглене на пари в брой институцията ще взима минимум 6 лв. или 0,6% върху сумата. В момента за суми до 100 лв. таксата е 9 лв. До 2000 лв. тя е 6 лева, а над 2000 лв. е 0,6% от сумата. Ако внасяте пари по чужда сметка, за суми до 50 лева банката ще взима 2 лв. или 0,5% от сумата, а за над 50 лева – 5 лева или 2% от сумата.

Още от средата на август ЦКБ вдигна таксите за теглене на пари в брой на каса от разплащателна, депозитна и спестовна сметка. Ако сумата е от 100 до 2000 лв., клиентът дължи 6 лв. на банката при 4 лв. преди поскъпването. Вече и самата такса върху сумата е 0,7% за поне 10 лв. - преди беше 0,6%. Цените са при разпореждане със средства с предварителна заявка. Без такава услугата е по-скъпа.

Ако човек реши да прехвърли пари от една своя сметка в друга или направи превод към друг клиент на банката, това ще му струва 4 лв.

При внасяне на пари в брой по сметка ще се дължат поне 6 лева или 0,45% от сумата, при 3 лева досега и 0,3% от сумата.

Общинска банка

По-рано, на 10 август, Общинска банка също въведе промени в някои от таксите си.

За всеки превод от разплащателна сметка таксата се вдигна на 1,50 лв. от 90 стотинки. За всяка вноска на каса от лице, което не е титуляр на сметката, Общинска банка взима 0,20% върху цялата сума и не по-малко от 4 лв. Преди таксата беше 0,10% и 1 лв.

Издаването на допълнителна дебитна карта вече струва 6 лв., а за експресна услуга, подновяване или преиздаване на карта – 12 лв. Поскъпването е с 2 лв.

Ако клиент поиска отблокиране на дебитната си карта след въвеждане на три пъти грешен ПИН, това ще се таксува с 1 лв. Досега тази услуга беше безплатна.

Ако решите да промените лимита си за теглене, трябва да платите 6 лева.

Експресното издаване или подновяване на кредитна карта вече е на цена 48 лв. без ДДС, като преди това беше 40 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024