Снимка: © Getty Images

Банките в България постепенно увеличават таксите за все повече услуги, а ново повишение ще има от началото на 2022 година. 

Цените за разкриване на банкови сметки, внасяне и теглене на пари, преводи и използване на банкови карти ще нараснат още. Някои безплатни услуги вече ще се начисляват, пише в. „Сега“, отчитайки, че през 2021 печалбата на банковата система се е увеличила с близо 50% спрямо миналата година. 

Най-голямата банка в България УниКредит Булбанк ще повиши част от таксите и комисионите от 5 януари 2022 г. Таксата при теглене на каса се увеличава – досега за суми до 2000 лева се начисляваха 6 лв., а промяната ще доведе до плащане на 0.5% от сумата, но не по-малко от 6 лева. При теглене на по-големи суми ще се начисляват 0.7%, вместо сегашните 0.6%.

Тегленето на пари от банкомат вече ще е 0.16% от изтеглената сума, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. Теглене на пари от банкомат на друга банка става 0.20%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв. 

Двойно по-скъпо ще е внасянето на суми в евро - от 0.50 EUR на 1 EUR.

Банката ще свали и прага на спестяванията, за които се начислява такса за съхранение. В момента без такава такса са парични средства над 400 000 лв., но от 2022 г. с 0.7% годишно ще бъдат "обложени" спестявания над 200 000 лв. В случая това важи за всички средства на един клиент на банката в разплащателни и спестовни сметки в лева и друга валута, различна от британски лири и щатски долари. УниКредит Булбанк ще начислява и месечни такси за обслужване на сметките.

Двойно ще нарасне сумата, която банката начислява при погасяване на кредит, теглен от дъщерното й дружество УниKредит Кънсюмър Файнансинг - при всяка погасителна вноска ще се вземат не по 1 лев, а по 2 лв.

Преводите на пари също поскъпват – трансфера на суми от една в друга сметка на УниКредит ще струва вече не 5 лева, а 6 лв. Ако се превеждат пари към друга банка, услугата също се вдига от 5 на 6 лв. за суми до 100 000 лв. и от 20 на 22 лв. за по-големи суми. Електронните преводи ще поскъпнат от 1 лв. на 1.20 лв.

По-скъпо вече ще е и преиздаването на ПИН за дебитни карти - от 3 на 5 лв. Дори справката за наличността по дебитната карта ще се таксува с 1 лев, а не както досега – с 0.50 лв.

От 5 януари банката повишава с 1 лев таксите, които се плащат при ползване на услугата Директен дебит.

Банка ДСК – втората по големина у нас, също ще таксува някои услуги, които в момента са безплатни. От 1 януари 2022 г. при внасянето на пари в брой чрез банкомат на ДСК вече ще се начисляват 0.20 лв. за клиенти физически лица и 0.10% за бизнес клиенти. Причината е, че много хора избягваха таксата при внасяне на сума на гише, която важи вече над година.

Ако се теглят пари в брой от ПОС в офис на Банка ДСК с карти на други банки, това ще струва 4% от сумата, но не по-малко от 20 лева.

Централна кооперативна банка също повишава тарифите от януари 2022 г. Обслужването на разплащателна сметка вече ще струва 3.80 лв. месечно, ако клиентът няма дебитна карта, а не 3.50 лв. Повишава се и таксата за поддръжка на спестовна сметка и тя става 2 лева месечно при 1.50 лв. към днешна дата.

Клиентите на банката ще плащат повече и за теглене на суми в брой от сметка. За суми до 2000 лв. таксата се вдига с 0.50 лева и става 4 лв. За над 2000 лева тя ще е 0.5% от сумата, като до момента е 0.45%.

От началото на февруари поскъпва откриването на банкова сметка в офис на Първа инвестиционна банка – от 2.50 лева услугата става двойно по-скъпа.

Поскъпва и банковият пакет "Моят избор" от 5.90 лв. на 7.90 лв. месечно. Таксата за внасяне на пари в брой се вдига от 1 лев на 1.50 лв. за суми до 3000 лв. По-скъпи стават преводите между сметки както в самата банка, така и към други банки.

От началото на февруари клиентите на ПИБ със спестявания над 200 000 лв. вече ще бъдат обложени с 0.7% годишна такса. В момента тя важи само за хората, които съхраняват над 400 хиляди лева.

От февруари поскъпва и ползването на дебитна карта на ПИБ. При всяко теглене на по-големи суми от банкомат на банката ще се начисляват 0.1%, но не по-малко от сегашните 0.30 лв. При теглене от устройство на друга банка таксата ще е 0.2%, но не по-малко от сегашните 1.50 лв. За справка за наличност по картата ще се начисляват 0.50 лв.

В началото на декември 2021 Алианц България съществено завиши тарифата си - таксата за обслужване на разплащателна сметка без издадена дебитна карта към нея се повиши от 2.20 лв. до 4 лева на месец.

Доскоро безплатното внасяне на пари в брой на гише вече струва 1 лв., ако сумата е до 3000 лв. При внасяне на по-големи суми таксата се вдига още. Тегленето на пари на каса поскъпна от 3 лв. на 4.50 лева.

Алианц Банк единствена официално е въвела отрицателни лихви за големите спестители, без да го прикрива с "такса съхранение", пише в. „Сега“. До 1 декември минусови лихви имаше за сметките над 1 млн. лв. Сега прагът е свален на 500 хил. лв. За клиенти със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. лихвата е  -0.25%, а за хора със суми между 3 млн. лв. и 10 млн. лв. е -0.55%. За по-големи суми достига до минус 1.2%.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари