Снимка: © Булевард България

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия на парламента бе прекъснато от гражданин, който замери обвинител номер едно с фалшиви банкноти от по 500 евро. „Къде са 4-те милиарда от КТБ, г-н Гешев?“, попита той, докато охраната го извеждаше извън залата.

Гешев се пошегува, че човекът все пак не е „пробил“ охраната на НСО. „Беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които протестират", каза главният прокурор.

Той не отговори на въпросите на депутатите от правната комисия по конкретни теми за корупция по високите етажи на властта, които попаднаха и в доклада на Европейската комисия за България. Главният прокурор се оправда с тълкуването на Конституционния съд, че парламентът не може да разпитва за конкретни казуси. 

Вместо това обвинител номер едно отчете успехите на държавното обвинение в първите 8 месеца от мандата му и каза, че твърдението за липсата на отчетност и контрол над обвинител номер едно у нас е "мит". Допълни, че не го е страх да бъде разследван, но смята, че не това е целта, а отстраняването му от поста.

„Когато един прокурор влезе в съдебната зала и срещу него има обвиняеми, логично е да не го харесват. Целта е обвинителите да бъдат харесвани заради действията си от българските граждани“, каза той.

Гешев не отговори и на въпрос за снимките и записите с премиера Бойко Борисов. Без отговор останаха и темите "Барселонагейт“ и „Апартаментгейт“.

Гешев ще бъде изслушан и в пленарна зала, където ще отчете случилото се в мандата му досега.

Междувременно пред сградата на Народното събрание се събра група протестиращи, водени от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и евродепутата Радан Кънев. Те за пореден път настояха за оставка на главния прокурор.

По-рано днес Гешев и прокуратурата предложиха законодателни промени, с които да бъде намален формализмът в наказателното производство, да се занижи доказателственият стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите. Промените били съобразени с препоръките на ЕК, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Проектът вече е изпратен на Народното събрание, Министерството на правосъдието и Министерския съвет. Те трябва да решат дали ще го обсъдят и приемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти