Банкноти от 500 евро полетяха към Иван Гешев в правната комисия Снимка: © Булевард България

Изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия на парламента бе прекъснато от гражданин, който замери обвинител номер едно с фалшиви банкноти от по 500 евро. „Къде са 4-те милиарда от КТБ, г-н Гешев?“, попита той, докато охраната го извеждаше извън залата.

Гешев се пошегува, че човекът все пак не е „пробил“ охраната на НСО. „Беше забавно. Това показва нивото на политическа култура и на реалните цели на хората, които протестират", каза главният прокурор.

Той не отговори на въпросите на депутатите от правната комисия по конкретни теми за корупция по високите етажи на властта, които попаднаха и в доклада на Европейската комисия за България. Главният прокурор се оправда с тълкуването на Конституционния съд, че парламентът не може да разпитва за конкретни казуси.

Вместо това обвинител номер едно отчете успехите на държавното обвинение в първите 8 месеца от мандата му и каза, че твърдението за липсата на отчетност и контрол над обвинител номер едно у нас е "мит". Допълни, че не го е страх да бъде разследван, но смята, че не това е целта, а отстраняването му от поста.

„Когато един прокурор влезе в съдебната зала и срещу него има обвиняеми, логично е да не го харесват. Целта е обвинителите да бъдат харесвани заради действията си от българските граждани“, каза той.

Гешев не отговори и на въпрос за снимките и записите с премиера Бойко Борисов. Без отговор останаха и темите "Барселонагейт“ и „Апартаментгейт“.

Гешев ще бъде изслушан и в пленарна зала, където ще отчете случилото се в мандата му досега.

Междувременно пред сградата на Народното събрание се събра група протестиращи, водени от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и евродепутата Радан Кънев. Те за пореден път настояха за оставка на главния прокурор.

По-рано днес Гешев и прокуратурата предложиха законодателни промени, с които да бъде намален формализмът в наказателното производство, да се занижи доказателственият стандарт, да се разшири компетентността на военните прокурори и да се използва по-ефективно ресурсът на следователите. Промените били съобразени с препоръките на ЕК, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Проектът вече е изпратен на Народното събрание, Министерството на правосъдието и Министерския съвет. Те трябва да решат дали ще го обсъдят и приемат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024