ЕК ще запази механизма за мониторинг на България Снимка: © Getty Images
  • Мониторинговият механизъм над България за правосъдието и вътрешния ред, който съществува още преди членството на страната в ЕС, ще бъде запазен и няма да се отменя, обяви вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова пред ЕП по време на дебата за протестите и проблемите с върховенството на закона в страната.
  • "Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти", каза Йоурова.
  • ЕНП застана зад правителството на Бойко Борисов - Манфред Вебер обяви, че "България е на прав път" и се възпротиви срещу призивите за предсрочни избори ("Не може да се постигне смяна на правителството с протести. Това е възможно само със свободни избори, а това ще стане съвсем скоро през март");
  • Ангел Джамбазки и Илхан Кючук пренесоха конфликта между ВМРО и ДПС в ЕП. Джамбазки обяви, че "ДПС е лицето на корупцията", а Кючук върна ВМРО към разследването за продажба на български паспорти.
  • Андрей Новаков (ГЕРБ) обвини евродепутатите, които инициираха дебата за върховенството на закона в ЕП, в "опетняване на името на България". На това германският министър Михаел Рот отговори: "Когато има проблеми, трябва да се говори открито за тях, без това да се приема като обида или намеса във вътрешните работи".

21:50 ч. - Приключи първият дебат в ЕП, посветен на проблемите с върховенството на закона в България. Можете да проследите всички изказвания на участниците в него тук:

21:49 ч. - Правото е в интерес на всички граждани, правото не разединява, коментира председателстващият заседанието. Не навсякъде нещата са наред, но заедно погрижихме, така че всеки да може да говори.

21:46 Михаел Рот (Германия) - Мирно демонстриращите хора заслужават нашето уважение навсякъде в Европа. Един от евродепутатите посочи, че дебатът ще опетни името на България. Но този аргумент засяга сърцевината на проблема. Дебатите може и да са проблематични от политическа гледна точка, но те са необходими.

Казвам го като гражданин на страна - либерална и открита държава - в която вчера беше извършено нападение над човек от юдейски произход. Не смятам, че това изказване е петно върху Германия. Когато има проблеми и дискриминация, трябва да се говори открито - без това да се приема като обида или намеса във вътрешните работи на една страна. Затова благодаря за този дебат. Всички държави членки на ЕС трябва да извършим проверка на върховенството на закона.

Партньорите от България много бързо изразиха готовността си да участват още в първата част на това обсъждане в Съвета. Европейският съвет не мълчи. Той поема своята отговорност да укрепва върховенството на закона.

21:40 ч. Вера Йоурова - Има нещо символично в това, че микрофоните спряха да работят, когато започнахме да говорим за плурализма и свободното слово. Дебатът за законовия ред и правовата държава е много важен. Има много несвършени неща. Този механизъм за България не означава само отмятането на кутийки. Искаме устойчив резултат в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Ще запазим механизма за мониторинг, защото виждаме, че българският народ проявява значителен интерес от продължаването му. Много българи нямат доверие в съдебната си система и сами отправиха посланието си да продължим да наблюдаваме какво се случва в държавата. Това изисква добро сътрудничество с българските власти.

Скоро ще започне да работи и Европейската прокуратура, България участва в нейното формиране. Там има много добро представителство на страната. Прокуратурата ще бъде много полезен принос на ЕС към борбата на държавите членки срещу корупцията. Готова съм да продължа да работя с българските власти. Надявам се да постигнем резултат, които да засилят доверието на българите, защото всички реформи се осъществяват там не защото Брюксел го иска, а защото хората го заслужават.

Ангажимент за премахване на този механизъм беше поет от бившия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, но изглежда новото ръководство на комисията вече не вижда повод за оптимизъм

Краят на ерата "Мон ами"

21:39 ч. - Андрей Новаков - Името на България ще бъде опетнено. Вие това ли обещахте на вашите избиратели? Кой е забранил на хората да протестират? Да кажеш, че по българските улици се обгазяват деца - трябва да имате граници. Всички искаме независима съдебна система. Ще се справим, когато започнем да решаваме проблемите си сами, а не ги изнасяме навън.

21:37 ч. Франсоа-Ксавие Белами (ЕНП, Франция) - Народът на България не харесва своя премиер. Ясно е, че българският народ е достатъчно свободен, за да протестира. Медиите критикуват правителството. Има ли плурализъм? Да, премиерът и президентът са от различни партии. Разбира се, българите не са доволни от правителството, това е факт, но те могат да решат проблема на следващите избори.

Демокрацията е твърде важна, за да вземаме страни и да манипулираме изборното право.

21:36 ч. Елена Йончева - Днес гласът на българските граждани се чува ясно в цяла Европа - глас за незабавно връщане на принципите на правовата държава. Г-н Борисов позволи на отделни лица и кръгове да се възползват от членството в ЕС за сметка на българския народ. Управлението му води до все повече бедност, по-голям крах на свободното слово. Обръщам се и към немското председателство с един въпрос - докога съветът ще мълчи? Обръщам се и към ЕК, дали ще позволи България да продължи по този авторитарен път.

21:35 ч. Роберта Метсола (ЕНП): ЕП е най-силният глас при отстояването на демокрацията и върховенството на закона. Не можем да допуснем компромис с този принцип. Не можем да включваме в резолюцията факти, лични мнения и субективни преценки, за да не се използва този документ за лични политически цели.

21:33 ч. - Гуендолин Корфилд (Зелените): Десетки хиляди европейски граждани протестираха по улиците в България преди години, но сега пак отбелязваме високото ниво на корупцията, заплахите за независимостта на съдебната власт и свободата на медиите. Това е дежа вю.

Не може да се борим с пожар с традиционните средства. Годишният доклад на ЕК констатира сериозни проблеми в България, но продължава да отпуска средства за страната. Най-малкото трябва да запазим механизма за верификация.

21:32 ч. Ангел Джамбазки - "Това беше крещяща лична атака. Искам колегата да бъде санкциониран по правилата на ЕП, защото това беше неприемлива лъжа".

21:30 Илхан Кючук (ДПС, Renew): Това обсъждане и резолюция може да успеят само ако се основават на факти, а не на идеологически противоречия. В България няма възможност да се води кампания на чужд език. Ако вие г-н Вебер се кандидатирате за евродепутат от България, законът го позволява, ГЕРБ ви припознае - дотук добре. Но въпросът е на какъв език ще говорите. Изборният кодекс казва - само на един, български. Може да плащате по 500 евро глоба, или да правите кампания, без да говорите.

Тук го боли Ангел Джамбазки. Забрави да каже за касичката на ВМРО, за златните паспорти. Има парламентарна комисия, която ще се занимава с този въпрос.

21:27: Катерина Барли (ПЕС, Германия): Резолюцията, която трябва да гласуваме, ще покаже, че сме на страната на гражданското общество в България и подкрепяме исканията за справедливост и демокрация. Позволете ми да цитирам извадки от доклада на ЕК: "Корупцията в страната е силно разпространена, има системни проблеми в съдебната система, кито не са отстранени. Създаден е пост за главен прокурор, който концентрира огромна власт без механизми за отчетност. Загрижени сме за това кой притежава българските медии. Има политическа намеса в медиите. Известни са ни случаи за журналисти, които са жертви на такава намеса".

Не повтаряйте същите грешки. От 10 години наблюдаваме Унгария. Не допускайте тези грешки и в България.

21:25: Андрей Ковачев (ЕНП, България): Всеки, който има желание за промяна в България, трябва да се подготвя за редовните избори и да я осъществи. Но по демократичен път и без да злоупотребява с този парламент. България ще изпълни всички препоръки, защото те са в интерес на българските граждани. Но тази резолюция на ЕП е политическа рожба на лявата страна на този парламент. Тя се базира на предположения, слухове, недоказани съмнения за едно или друго нещо. Социалистическата партия в България е най-прокремълската партия и по много теми е на обратни позиции на европейските си партньори. Демокрацията винаги побеждава.

21:23: Клер Дейли (Европейска единна левица): Ангела Меркел харесва Борисов, значи е добър?. ЕНП дори не дадоха време за дебат на единствения си опозиционен член, защото е срещу Борисов. Хората в България излизаха на протести нощ след нощ, въпреки че бяха заплашвани с водни оръжия. Тази резолюция включва призивите на протестиращите. Резолюцията осъжда злоупотребите с еврофондовете, потискането на медиите и т.н. Но българските граждани ще се справят със своето правителство. Те не ни молят за това. Искат да спрем да подхранваме вампирите, които изпиват кръвта на държавата и прогонват младите хора.

21:22 - председателстващият заседанието настоява пред Джамбазки, че не е отнемал думата на никого - нещо, което той твърдеше по време на изказването си като обяснение на забавянето

21:18 ч. - Ангел Джамбазки (Консерватори и реформисти): Ние сме готови да дадем думата на всеки - от моя микрофон дадохме думата на всички опозиционни политици. Ще изложа позиция, която няма да се хареса на лявото мнозинство. Тази резолюция е лява по идеологически причини.

Хората в България имат право да протестират, ние го уважаваме. Но когато говорим за върховенство на закона, трябва да дадем дефиниция - бързо и справедливо правосъдие. Но тук има хора, които отричат правото на Конституционния съд да взема решения. Други хора говорят за случая Войводино и искат хората от една малцинствена група да не бъдат съдени. Това противоречи на закон.

Когато се говори за корупция в България, хората се сещат за ДПС - част от групата Renew. Най-големите корупционни скандали бяха свързани с тази партия, която е част от групата, която прави резолюцията за България. КОлегите, които говорят безадресно, трябва да се засрамят. Корупцията има име и това е ДПС.

Резолюцията подменя протеста - той не е за Истанбулската конвенция. Как изведнъж ви хрумва да поставите въпроса за еднополовите бракове?

Комисарят спомена за финансирането на НПО. Ние искаме в България да нямат тежест НПО-тата на Ердоган и фалшивите кремълски НПО-та. Никой не иска зелени човечета и радикален ислямизъм. България е еднонационална,унитарна държава с един език. Това не може да бъде дискутирано.

21:18 ч. - Дебатът е подновен.

21:14 ч. - Евродепутатът Радан Кънев, който е съвносител на предложението за дебата за България, не получи право да се изкаже заради решение на ЕНП да не пуска "алтернативни мнения" от групата си.

Сега той е споделил във Facebook каква е писмената му позиция по въпроса:

"Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес - относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).

Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения.

Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости - напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие".

21:06 ч. - Дебатът е спрян за 10 минути заради претоварването на системата на микрофоните на ЕП. Очаква се той да бъде подновен в 21:16 ч. българско време.

Следващите говорители по реда на ЕП са: Ангел Джамбазки (Консерватори и реформисти), Клеър Дейли (Европейска единна левица), Андрей Ковачев (Европейска народна партия), Катарина Барли (Социалисти и демократи)

21:05 ч. Даниел Фройнд (Зелените, Германия): Бях на софийските протести, говорих на място с много хора. Чух, че им е писнало от корупцията, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на свободата на медиите е тревожно. Разбирам, че европейското финансиране в много случаи влошават нещата. Тези пари се усвояват от корумпирани лица, за да се изкупуват медии.

Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона. Но това, което не видя българският народ досега, са решителни действия.

ЕК смята да прекрати механизма за мониторинг. Но когато попитах хората в България: "Какво очаквате?", те казаха единодушно "Моля, спрете европейското финансиране, това ще спре черния хайвер на лакомите олигарси". Това трябва да направим.

21:00 ч. - Рамона Стругариу (Renew Europe, Румъния): Когато ние, румънците, излязохме на улиците през 2017г. на протест срещу корупцията, се чувствах много самотна. Един ден обаче Жан Клод Юнкер все пак покани комисаря Тимерманс и ЕК излезе със силна резолюция. Тогава вече не се чувствах сама и изоставена.

Тук съм, защото народът на България има нужда от това. Дължим го на хората. Трябва да отстояваме всяка победа на демокрацията. Била съм свидетел на това как лидери от различни политически сили не защитават това, което трябва. Те защитават добре изградена мрежа от хора, които злоупотребяват с демокрацията и не спазват основни човешки права. Виждала съм как полицаи влачат жени и деца по улиците.

Трябва да стане ясно каква е разликата между една държава-заложник и един свободен народ. Хората на България са най-важните.

20:59 ч. - Хуан Фернандо Лопес Агилар (ПЕС, Португалия): За пореден път ЕП изразява загриженост за ситуацията в една държава членка - този път за България, която се наблюдава от механизма за сътрудничество и проверка. Но напоследък виждаме отстъпление назад, а не напредък.

Виждаме, че има 49 решения на Съда в Страсбург, при които България е осъдена. Виждаме, че има политическа намеса в дейността на прокуратурата. Има политическа намеса в дейността на частни фирми. Ограничават се свободите, вкл. тези на медиите. Виждаме клиентелизъм от страна на редица медии.

Правовата държава трябва да защитава правата на гражданите в една държава - вкл. правото на мирен протест. Това не е нападка срещу държавата, не. ЕП изразява загриженост за това, което се случва в държавата и за нейните граждани, които са европейци.

20:55 ч. Манфред Вебер (ЕНП, Германия): България е страна, която извървя доста път, предстои да извърви още. Трябва да отбележа, че не всичко е перфектно в България. Смятам, че е добре младите хора да излизат на улицата и да представят идеите си. Младите хора не могат повече да чакат. Смятам, че това е добре.

Какви са фактите: Получихме ги в доклада на ЕК.... (микрофонът отново прекъсна, Манфред Вебер търси работещ пулт)

Българите трябва да се гордеят с това, което са постигнали. Демокрацията функционира. България се управлява от правителство на ЕНП, от парламент, който е избран демократично. От лятото всеки ден има протести, всички изразяват мнението си. Никой не може да твърди, че не съществува свобода на изразяването и свобода на пресата. Бойко Борисов винаги е насърчавал младежите "Протестирайте".

Защо парламентът трябва да бъде разпускан в този момент, особено в пандемията?

Наблюдаваме напредък и в борбата с контрабандата и трафика на хора. Бойко Борисов е лидер на проевропейско правителство, помогна за въвеждането на еврото. Предстои много работа, но България е на прав път.

Имам една молба. Не може да се постигне смяна на правителството с протести. Това е възможно само със свободни избори, а това ще стане съвсем скоро през март. Българите ще направят своя избор.

20:50 ч. - Дидие Рейнолдс (еврокомисар Правосъдие): Работата не спира тук. ЕК ще продължи да работи с България по новия механизъм за правовата държава. Обхватът на новия доклад е много по-широк. Той покрива и свободата на медиите, плурализма и балансите в държавата. Що се отнася до съдебната независимост, България все още трябва да вземе предвид становището на Венецианската комисия за отговорността на главния прокурор. Правилата за функционирането на ВСС трябва да бъдат допълнително дебатирани. Има спорни разпоредби за автоматичното отстраняване на съдии при наказателно преследване.

Предишните заключения на механизма показаха, че макар рамката за борба с корупцията да е поправена, все още има нужда от създаване на достатъчно натрупване на осъдителни присъди. Правителството трябва да има достатъчно средства, за да се бори с корупцията ефикасно. Структуриите са създадени, но България трябва да направи така, че те да дават резултати. Това е въпрос, който се повдига и по време на протестите. Много ниско ниво на доверие в институциите за борба с корупцията, показват проучванията.

Правната рамка за медийния плурализъм е създадена, но честно не се прилагат защитните механизми. Липсата на прозрачност при собствеността на медиите се смята за проблем. Все още недостатъчно развитите граждански институции трябва да продължат да се създават. ЕК ще използва всички инструменти, за да отговори на безпокойствата в страната.

20:49 - Вера Йоурова продължава: Комисията ще продължи да следи динамиката на събитията в България. Изключително важно е да не се обърне посоката на напредъка.

20:48 ч. - Изненадващо микрофоните на комисарите спряха да работят. Заседанието ще бъде спряно за няколко минути, докато проблемът бъде отстранен. Изказването на Вера Йоурова беше прекъснато.

20:45 ч. - Вера Йоурова (вицепрезидент на ЕК): Комисията е наясно, че в България има протести и внимателно наблюдаваме ситуацията. ЕК изцяло подкрепя правото на мирни демонстрации. Мирните демонстрации са едно от основните права. То съществува във всички демокрации и трябва да се зачита напълно. Демокрациите показват, че гражданите придават голямо значение на независимата съдебна система. ЕК знае за изявлението на Бойко Борисов за евентуално преразглеждане на конституцията. В момента ЕК не може да се произнесе по готвените реформи, но бихме искали да подпомогнем България. Конституционните реформи трябва да бъдат обект на широк и задълбочен дебат, за да се гарантират всички механизми. Нужно е да бъдат приобщени всички организации, институции, включително ЕК.

Що се отнася до механизма за сътрудничество и проверка - той беше създаден при присъединяването на България в ЕС, като се следят определени критерии и цели. ЕК смята, че този механизъм е от жизненоважно значение за напредъка на държавата. Както казахме в октомври 2019, България извърши достатъчен напредък от момента на присъединяването. Това се отнася до законодателната уредба и институциите. Ситуацията се различава от тази през 2007. Но БЪлгария трябва да продължи да изпълнява реформите за независимостта на съдебната система и борбата с корупцията. Финализирането на всички изисквания винаги е било нещо, на което ЕК е настоявала. Необходимо е да се гарантира приемственост и продължаване на реформите в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Преди този механизъм да се премахне, ЕК ще се вслуша в ЕП и Съвета. Би било твърде рано да се произнасяме по този въпрос.

20:41 ч. - Михаел Рот (министър по европейските въпроси на Германия) -Правовата държава не е само водещ принцип, но и важи за всички държави членки без изключение. Това е нашата демократична култура. Да не оставаме само с това, което ни разделя. Разполагаме с доклада на ЕК за върховенството на закона и през октомври ще обсъдим този въпрос в Европейския съвет. Предложихме всяка страна да бъде проверена поотделно, Така ще се стигне до дебат, който е обективен, базиран е на фактите и не е дискриминационен. Ще започнем с 5 държави членки (по азбучен ред) - сред тях е България. Ще обсъдим ситуацията в страната, която сега е предмет на тази дискусия.

20:33 ч. - До минути дебатът в ЕП най-после ще стигне до точката от дневния ред за ситуацията в България

Още за дебатите по темата за върховенството на закона и демокрацията в ЕП можете да видите тук:

Дебатът в ЕП за България: Групата на ЕНП реши да застане зад Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024