Дебатът в ЕП за България: Групата на ЕНП реши да застане зад Борисов  Снимка: © Getty Images

Проследете дебата на ЕП за България на живо в "Булевард България" тук

НА ЖИВО: Дебатът в ЕП за върховенството на закона в България

20:36 ч. Михаел Рот (Германия) - Всички заедно дадохме обещание, че ще осигурим достъп до средствата за помощ на икономиката възможно най-бързо. Нуждаем се от единодушие при вземането на решения. Всички 27 държави членки трябва да гласуват. ЕП често се изказва критично по отношение на моята родина. Мога да ви кажа едно: каквито и да са трудностите, този бюджет може да бъде успешен само ако всички го подкрепят и се подпишат под него. Нуждаем се от бързи действия. Естествено, че трябва да се спазват принципите на правовата държава.

20:28 ч. Каталин Чех (Унгария, Renew): двата доклада на ЕК и ОЛАФ ясно показват, че в Унгария корупцията е налице. Трябва да се направи нещо. Ако върховенството на закона в Европа е застрашено, трябва да се направи нещо. Защото това се отразява на всички хора и бизнеси.

20:26 ч. - Тамаш Дойч (ЕНП Унгария): Моята страна се е борила срещу комунистическата диктатура. Комисар Йоурова каза, че правовата държава е болна, че вижда заплахи към свободата на изразяването. Реакцията от страна на ЕК е високомерие. Заплаха да не се предоставят средства. Това напомня на комисаря на комунистическата партия от 70-те - или приемате идеологията, или нищо.

20:24 Ядвига Вишниевска (Полша, Консерватори и реформисти): Нямам думи, с които да изразя становището си. Може би е дошло времето Германия да заплати репарациите на Полша за щетите и загубата на човешки живот?

20:21 Тойво Хакараинен (ID, Финландия): Говорим за ценности, но приемаме хора в ЕС, на които са им чужди западните демократични ценности. Този дебат е просто поредният пример на оковите на ЕС. Отнема се и последното право на държавите да вземат собствени решения. Всяка държава има собствени системи, закони и традиции.

20:19 ч. Сандро Гози (Франция, Renew): Не трябва да се поддаваме на шантажа на Орбан. Не бива да наказваме гражданите. Вие предложихте интелигентно условие. ЕК трябва пряко да накаже правителствата, а не гражданите. Мартин Лутър Кинг казва, че едно забавено право е едно отнето право.

20:16 ч. Маркус Пипер (Германия, ЕНП): Не може да има фонд за подпомагане на икономиката за коронавируса, ако нямаме съгласие за върховенството на закона. Не може този фонд да се ползва за обичайното финансиране на държавите членки. Той трябва да има европейска добавена стойност, в противен случай няма да проработи. Затова трябва да го обвържем с принципа на правовата държава.

20:15 Кристиан Терхеш (Консерватори и реформисти, Румъния) - Днес имаме експерти и колеги, които изнасят своите аргументи, но и говорят за ценности. Трябва да видим ясно какво е правова държава. Този механизъм трябва да може да бъде ясно приложен. Този принцип трябва да се спазва, да. Но тук като че ли се говори по различен начин - ако не приемаме директивите на Брюксел, няма да получат пари. Това ли е правовата държава?

20:13 - Винченцо Софо (Италия, Identity and Democracу) - Не използвайте кризата с коронавируса, за да ни притискате. Не можем да разрушаваме европейската демокрация и да криете това зад претекст за демокрация

20:06 ч. - Хосе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия): Зачитането на върховенството на закона не трябва да бъде нещо избирателно, това е задължение. Странно е, че някои държави членки се ангажираха да спазват ценностите на ЕС, когато се присъединяваха към него, а в момента, в който станаха членове, се върнаха назад. Това е недопустимо. Не може европейските данъкоплатци да плащат за онези, които не спазват принципите на правовата държава.

19:59 ч. Валери Хайер (Renew, Франция): Миналата седмица Виктор Орбан поиска оставката на комисаря Вера Йоурова. Каква беше реакцията на държавите членки? Никаква. Днес Орбан заплашва да блокира бюджета на ЕС, защото държавите членки не искат да вземат мерки. Нуждаем се от бързо приемане на плана за възстановяване на икономиката на ЕС. Преговорите по бюджета са в задънена улица, защото всички се карат за нещо.

19:55 ч. Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния): Преди 3 години гражданите на Румъния излязоха на улиците, за да се борят за правовата държава и борбата срещу корупцията. Това беше един от най-гордите моменти за мен като румънец и европейски гражданин. Те искаха ЕС да има механизъм, за да се намеси при нарушенията на правовата държава. Ще имаме 750 млн. евро под формата на механизъм за възстановяваме след Ковид. Колкото повече пари изразходване, толкова по-ясен механизъм трябва да има за контрол. Този механизъм трябва да бъде силен, реално действащ и да не се разводнява. Ние ще гласуваме за това в ЕП. Нека да започнем веднага.

19:47 - Даниел Фройнд (Зелените): Знаем, че този механизъм няма да бъде приложен на практика, както наблюдаваме в Унгария - ограничава се свободата на медиите, но няма никакви санкции. Трябва да сме наясно къде отиват европейските санкции и тогава да налагаме санкции. Полша и Унгария сега блъфират и твърдят, че ще блокират фонда за коронавируса. Не трябва да се поддаваме на това.

19:43 - Мориц Кьорнер (Renew Europe, Германия): Какво прави г-н Орбан? Продължава по стария начин и си играе с нас. Сега заплашва да блокира Многогодишната финансова рамка и фонда за оздравяване на икономиката. Казва, че не иска повече пари от ЕС, защото се справя чудесно. Мисля, че сами режем клона, на който седим. Няма да допуснем компромис с правовата държава

19:40 - Ираче Гарсия Перес (Испания, ПЕС): Ако в Съвета се блокират основополагащи гласувания, а ЕК не може да функционира, Европейският съюз ще започне да буксува. Отдавна настояваме за обвързване на финансирането в ЕС и върховенството на закона. Правовата държава е наследство на общността. Тя е основа на ЕС и на всички държави членки. Комисията е пазител на договорите и тя трябва да е обективна.

Не може ЕК и нейните усилия да бъдат отслабвани от блокиране в Европейския съвет. Той не може да става заложник на квалифицираното мнозинство. Функциите за контрол принадлежат на ЕП. Не може да се поддаваме на изнудване и пазарлъци. Не искам да подхранваме разделението, но всички трябва да бдим за спазването на демокрацията.

В тази зала ни обвихниха, че сме срещу Унгария и Полша. Тъкмо обратното, искаме да защитим хората от всички държави членки; не искаме да хвърлим "зад борда" никого.

19:37 ч. - Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия): Атаките срещу независимостта на съдебната система и свободата на медиите вече стават редовна практика в някои държави членки. Не можем да си позволим ценностите в нашите договори да бъдат застрашавани от която и да е държава членка, докато европейските средства продължават да се предоставят на правителствата нарушители. Трябва да има механизъм, който да може да действа на практика. Не може да има задни вратички. Затова призоваваме Европейския съвет да обедини усилията си с ЕП за утвърждаването на демокрацията.

19:30 ч. Дидие Рейндерс (еврокомисар по Правосъдие): ЕК придава огромно значение на спазването на принципите на правовата държава. Най-основният въпрос е кои сме ние в Европа? Това е морален императив и предпоставка за спазването на основните права, демокрацията и функционирането на вътрешния пазар, опазването на добра среда за инвестиции. Затова искаме да защитаваме правовата държава навсякъде.

През 2018 г. ЕК предложи регламент за защита на бюджета от проблемите на правовата държава. Споразумението на Съвета за МФР и фонда "Следващо поколение ЕС" създаде големи очаквания сред хората в съюза. Бъдещето на милиони хора и хиляди компании зависи от този бюджет. Затова е още по-важно да се постигне съгласие по него. То обаче трябва да е съпътствано с мерки за защита на този бюджет. ЕК ще продължи да настоява спазването на всички правила и е напълно съгласна с искането на ЕП за защита на крайните получатели на средствата от финансовата рамка. Силно се надяваме, че тристранните срещи ще доведат до бързо приемане и създаване на ефикасен механизъм. Той трябва да бъде ефикасен, защото възстановяването на Европа няма да означава нищо, ако загубим себе си в процеса.

19:24 ч. - Михаел Рот (министър по европейските въпроси на Германия): Трудно ми е да намеря думи, когато чувам как някои евродепутати сравняват ЕС с комунизма. Не можем да сравняваме режими, в които хората са губили живота си заради това, че търсят свобода.

Никой не очаква да се приемат специални права за малцинствата. Но малцинствата имат право да се третират по същия начин, както мнозинството в една държава. Кой би си помислил преди десетилетие, че ще изпаднем в ситуация, в която не знаем какво ни свързва в ЕС? Какво сме ние? Само един общ пазар с обща валута? Ние сме нещо повече - съюз на ценности. Важно е да станат ясно на всички недостатъците, които трябва да бъдат премахнати. Всички държави членки трябва да бъдат третирани по еднакъв начин. Никой не иска да сочи с пръст друга държава членка.

За всички нас, върховенството на закона и демокрацията са на първо място. Моля да имате предвид, че условията за зачитане на върховенството на зкаона в МФР са само един от механизмите. Комисията има доклади по чл. 7 за Полша и Унгария. Притесненията още не са премахнати. Това може да е под формата на изслушвания, които ще се проведат в двете държави членки. Докладът за върховенството на закона важи и за моята родина; всички виждаме, че правовата държава не ни обединява, а ни разделя. И това е много тъжно в един свят, в който демокрацията се уронва, а авторитаризмът нараства.

19:21 ч. - Шимечка: Искам да отговоря на някои критични коментари, по-специално на г-н Фест, който твърди, че не критикуваме други страни за неспазване на правовата държава. Естествено, че бих искал Турция да спазва тези принципи, но това не е възможно. Но ние трябва да бъдем пример за другите страни.

Г-жа Кемп ме критикува, че имам някакъв проблем с Полша. Аз съм словак, поляците са мои братя. Няма конспирация срещу Полша. Критиките към страната се споделят от множество независими институции.

Предложението, което искаме да внесем, е докладът на ЕК да бъде по-силен, да има сериозни последици и да има ясни правни основания, които да задължават всички институции занапред да спазват методологията, независимо кой е в ЕК или ЕП.

19:12 ч. Вера Йоурова: Дебатът показва колко спешно трябва да се обърнем към темата за правовата държава. Досега мислихме, че този принцип е нещо общо, ценност, която не принадлежи нито на десните, нито на левите. Сгрешихме. Затова сега искаме да разширим възможностите за решаване на проблемите, които наблюдаваме в държавите членки. Това е целта на доклада, който представихме миналата седмица. Имаме нужда от нов превантивен механизъм, който включва прозрачна методика и води до диалог с държавите членки.

Вярвам в диалога с държавите членки дори когато виждаме не особено доброжелателни реакции. Трябва да се зачита принципа на правовата държава и когато става дума за финансовата помощ от ЕС. Невъзможно е да разпределяме такива големи суми, когато атмосферата е на намаляващо доверие. Затова трябва да постигнем обвързване между принципите на правовата държава и финансирането в ЕС.

19:09 ч. Първо включване на български евродепутат - Емил Радев (ЕНП, ГЕРБ) - Върховенството на закона е една от основополагащите ценности на ЕС. Отстояването му означава недопускане на всяка форма на двоен стандарт на държавите членки. Новият недискриминационен механизъм поставя всички страни в ЕС на равна основа, като ги оценява по равни критерии.

18:56 Паоло Рангел (ЕНП): Има европейски държави, които не получават субсидии и пак нарушават принципите на върховенството на закона. За тях трябва да се въведат санкции. Не може да има такъв механизъм, ако го прилагаме само към по-бедните държави, които са бенефициенти. Той трябва да важи за всички.

18:54 Няколко евродепутати от Полша и Унгария атакуват ЕК с обвинения, че критикува страните от Централна Европа за това, че "не приемат мигранти" и се "справят много добре икономически".

18:46 ч. - Хуан Игнасио Соидо Алварес (ЕНП) Европа е съюз на ценности, които бяха нарушени от Втората световна война. За демократите в ЕС не е ли задължение без условия да се спазват принципите на правовата държава? Да, разбира се. Трябва да има последици за нарушенията им, независимо дали става дума за Румъния, Германия или Франция. Предложеният механизъм не е за осъждане на правителствата, ние не сме съдилище. Но трябва да се прекрати практиката с наказване на правителства, които не са от нашата политическа група. Важно е да има еднакви стандарти за всички.

18:42 ч. Николай Вилумсен (Европейска единна левица): По това, което се случва в Полша, Унгария и България, се вижда, че ЕС е отслабил защитата на човешките права и демокрацията. Трябват ни не само хубави думи, трябват и дела. Имаме нужда от независимо наблюдение за спазването на демократичните норми във всички държави членки. Трябва да има ясни последици за правителствата, които нарушават правата на нашите граждани. Трябва да има последици за Орбан и други като него, които нарушават човешките права и демокрацията.

18:40 ч. - Беата Кемпа (Полша, Европейски консерватори и реформисти) - Докладът на ЕК следи за условия, които не са залегнали в основополагащите договори. Ако имате нещо против Полша, трябва да го кажете ясно.

18:38 ч. - Представителят на Зелените посочва, че групата настоява в доклада на ЕК за върховенството на закона да се включи наблюдението на защитата на основните човешки права и борбата срещу дискриминацията.

18:35 ч. - Николаус Гест (Identity and Democracy, Германия, "Алтернатива за Германия"): Обвързването на МФР с принципа на демокрацията и правовата държава. Това е добра идея, но състоянието на демокрацията никак не е добре. Правовата държава се използва като инструмент, когато е удобно. Политиците определят конституционните съдии в Германия, но когато това се случва в Полша, това е проблем. Във Франция има нарушения на основните права, но за това не се говори много. Турция нарушава правовата държава, но получава пари от ЕС от години. Механизмът за върховенството на закона е инструмент за натиск срещу страни като Полша и Унгария. Нашата група няма да гласува за него.

18:29 ч. - Владимир Билчик (Словения, ЕНП): Днес Вацлав Хавел щеше да навърши 84 г. Ще ви припомня какво казваше той: "Нека ваши приятели са тези, които търсят истината, работете с тези, които са я намерили". Хавел вярваше в критичното мислене и честните дебати. Той се бореше срещу комунизма в продължение на десетилетия. Той вярваше в свободна Европа и работеше неуморно за присъединяването на страните от централна Европа към този проект.

Принципите на върховенството на закона трябва да се спазват от всички страни. Не можем да посочваме с пръст определени държави членки. Нека преговорите в Съвета да започнат, за да опазваме върховенството на закона. Според Вацлав Хавел всички европейски институции трябва да работят заедно за спазването на закона.

18:24 ч. Еврокомисарят Дидие Рейндерс (Правосъдие): ЕК е напълно съгласна с ЕП, що се отнася до нуждата от укрепване на капацитета на ЕС да следи отстояването на нашите ценности. Затова ЕК вече представи първия си доклад за върховенството на закона. Това е годишен процес, като целта е да не се появяват и задълбочават проблемите. Целта му е да се разгледат основните събития и развития, свързани с върховенството на закона в целия ЕС - и положителното, и предизвикателствата.

ЕК е съгласна, че е нужно да се правят лични посещения в отделните държави членки. Направихме вече консултации с над 200 заинтересовани страни и различни представители на НПО, на правителството, на гражданското общество и т.н. Този доклад е оценката на ЕК, но също така разчита и на независими експерти, вкл. Агенцията за основните права и Съвета на Европа.

След този доклад ще започне приобщаващ дебат на европейско и национално ниво. Трябва да се възползваме от тази възможност, за да има промяна в ЕС.

18:18 ч. - Вицепрезидентът на ЕК Вера Йоурова (Ценности и прозрачност): Председателят на ЕК Фон дер Лайен каза, че взаимното доверие е в сърцевината на съюза. Нарушенията на върховенството на закона не могат да бъдат пренебрегвани, Ние в европейските институции сме ангажирани с принципите на правовата държава. Европейските ценности не се продават.

Комисията е наясно с желанието на ЕП докладът да обхваща и демокрацията, и основните права. Механизмът вече обхваща съдебната система, борбата с корупцията, свободата на медиите и други механизми за защита на върховенството на закона. През 2021 г. ЕК ще обхване и нови аспекти. Необходим е широк спектър от инструменти. Още през 2020 г. ЕК ще покаже нова стратегия за прилагането на Хартата за основните права от държавите членки. Ще представим и европейския план за действие в областта на демокрацията за борбата срещу дезинформацията и подкрепа за свободните медии.

18:11 ч. - Михал Шимечка (Renew Europe, Словакия) започва изложението си по Механизма на ЕС за демокрацията, върховенството на закона и основните права.

"Представата за ЕС като защитник на демокрацията се уронва. В Полша има съдии, които са преследвани за това, че си вършат работата. В други страни от ЕС наблюдаваме сплашване на съдии. Нуждаем се от постоянен законно обвързващ механизъм, който да се прилага ефективно навсякъде. Не е достатъчно само да се правят редовни доклади, а този механизъм да се прилага на практика. Продължаваме да наблюдаваме растящо ниво на корупция в много държави членки. За Полша ЕК все още не излиза никакво конкретно предложение. Много важно е да се разгледа внимателно предложението на включването на този механизъм в Многогодишната финансова рамка на ЕС".

"Не можем да допуснем няколко корумпирани правителства да държат целия континент като заложник".

18:00 ч. Пленарното заседание беше открито от председателя на ЕП Давид Сасоли с обсъждания във връзка с дневния ред.

17:30 ч. Групата на Европейската народна партия, в която ГЕРБ и "Демократична България" имат представители, е решила да не дава време за пленарно изказване на "алтернативни позиции" по време на дебата за състоянието на върховенството на закона в България.

Това става ясно от съобщение на евродепутата Радан Кънев, който е един от инициаторите на пленарното обсъждане за България заедно с Елена Йончева (S&P).

"Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава.

На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци", пише Радан Кънев.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер обяви в Twitter, че е разговарял с премиера Бойко Борисов в понеделник, малко преди началото на заседанието на Европарламента. В позицията си Вебер демонстрира подкрепа за правителството на Борисов:

"Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Оценката на Европейската комисия за върховенството на закона беше справедлива, необходимо е да се покажат подобрения. Въпреки това правителството напредна по много теми, което му помогна по пътя към еврото и Шенген. Протестиращите са уважавани, но редовните избори през март ще решат", се казва в позицията на Вебер.

Позицията на Вебер е значително по-благосклонна към ГЕРБ в сравнение с посланието, което председателят на ЕНП Доналд Туск изпрати към България след срещата си с Бойко Борисов в края на миналата седмица.

ГЕРБ се похвали с "подкрепа" от Доналд Туск, докато той настоява за реформи

Очаква се Манфред Вебер да бъде сред участниците в дебата в ЕП, заедно с Андрей Ковачев и Андрей Новаков (ГЕРБ), и Роберта Мецола (член на Комисията за гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи LIBE, евродепутат от Националистическата партия на Малта).

ЕНП e групата с най-голям брой депутати в ЕП (187), но няма мнозинство в парламента. Партийната формация подкрепя въвеждането на обвързаност между върховенството на закона и достъпа до средства от еврофондове в следващия многогодишен бюджет на ЕС. Групата подкрепя и "постоянен, справедлив и недискриминиращ мониторинг на върховенството на закона" - механизмът, който от 2020 г. вече покрива не само България и Румъния, но и останалите държави членки на ЕС.


Какво ще обсъжда ЕП? Темата на дебата в ЕП ще е "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

Евродепутатите подчертават необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС. Призовава незабавно управляващите да отговорят на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за увеличаване на богатството на лица, свързани с управляващата партия. Ще се обсъди и липсата на отчетност на главния прокурор, както и липсата на реформи в съдебната власт - все проблеми, които ЕК отбеляза в годишния си доклад за България преди няколко дни.

Ситуацията в България попада в първия пакет от теми днес, които ще се обсъждат в началото на пленарната сесия. Тя започва в 18 ч. българско време. Депутатите ще дискутират как върховенството на закона да се обвърже с достъпа до европейските фондове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024