Председателят на ЕНП Доналд Туск беше въвлечен в поредния епизод на PR-войната на интерпретациите около правителствената криза в България.

Пресцентърът на ГЕРБ разпространи съобщение след среща между Туск и Борисов в Брюксел, според което бившият полски премиер е заявил "Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази менние".

В същото време, в официалния профил на Доналд Туск в Twitter се появи значително по-сдържано и критично послание до българския премиер.

"Открит разговор с министър-председателя Бойко Борисов. България стигна далеч по време на неговия мандат, но остават предизвикателства. Нужни са допълнителни реформи от гледна точка на върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията - основните ни цели в ЕНП. Демокрацията в България ще има последната дума на изборите", пише в съобщението на Доналд Туск в Twitter.

В контраст: PR-съобщението на ГЕРБ твърди, че Туск е обявил, че "именно системите партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата".

Твърди се, че председателят на ЕНП се "обединил с Борисов около мнението", че "кабинетът постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителството могат да гарантират устойчивото развитие на България".

В съобщението на ГЕРБ се признава, че двамата са обсъждали Доклада на ЕК за върховенството на закона, който съдържаше серия от критики спрямо състоянието на реформата в България. От партийния пресцентър обаче не посочват каквито и да е коментари на Туск по тази тема.

"Премиерът Борисов изтъкна, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. Бойко Борисов подчерта, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система", завършва писмото на ГЕРБ.

Мълчанието от страна на ЕНП след протестите в България (с изключение на туит от Манфред Вебер в самото начало на кризата) провокира редица въпроси дали ръководството на ГЕРБ продължава да се ползва с подкрепата на организацията на десните партии в Европа.

Група българи в чужбина изпратиха писма до Доналд Туск с искане за разграничаване от правителството на Борисов заради гражданските протести. До момента той не е отговарял на призивите им.

Краят на ерата "Мон ами"

Борисов също е публикувал кратък клип от срещата си с Туск, в който се вижда как двамата позират за снимки и се здрависват неловко. Видеото показва, че разговорът им започва директно към темите на Европейския съвет, на който премиерът присъства в четвъртък.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошо Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"