Председателят на ЕНП Доналд Туск беше въвлечен в поредния епизод на PR-войната на интерпретациите около правителствената криза в България. 

Пресцентърът на ГЕРБ разпространи съобщение след среща между Туск и Борисов в Брюксел, според което бившият полски премиер е заявил "Имате нашата подкрепа! Редовните парламентарни избори са начинът всеки гражданин да изрази менние". 

В същото време, в официалния профил на Доналд Туск в Twitter се появи значително по-сдържано и критично послание до българския премиер. 

"Открит разговор с министър-председателя Бойко Борисов. България стигна далеч по време на неговия мандат, но остават предизвикателства. Нужни са допълнителни реформи от гледна точка на върховенството на закона, независимото правосъдие и борбата с корупцията - основните ни цели в ЕНП. Демокрацията в България ще има последната дума на изборите", пише в съобщението на Доналд Туск в Twitter. 

В контраст: PR-съобщението на ГЕРБ твърди, че Туск е обявил, че "именно системите партии като ГЕРБ имат нужния капацитет, опит и разум да преведат страните си през кризата". 

Твърди се, че председателят на ЕНП се "обединил с Борисов около мнението", че "кабинетът постигна важни успехи както за страната, така и за европейската интеграция на Западните Балкани, а политиките на правителството могат да гарантират устойчивото развитие на България". 

В съобщението на ГЕРБ се признава, че двамата са обсъждали Доклада на ЕК за върховенството на закона, който съдържаше серия от критики спрямо състоянието на реформата в България. От партийния пресцентър обаче не посочват каквито и да е коментари на Туск по тази тема. 

"Премиерът Борисов изтъкна, че докладът е обективен и отразява усилията на страната ни за борба с корупцията. Бойко Борисов подчерта, че България ще изпълни всички препоръки на Венецианската комисия и ЕК за реформи в съдебната система", завършва писмото на ГЕРБ. 

Мълчанието от страна на ЕНП след протестите в България (с изключение на туит от Манфред Вебер в самото начало на кризата) провокира редица въпроси дали ръководството на ГЕРБ продължава да се ползва с подкрепата на организацията на десните партии в Европа. 

Група българи в чужбина изпратиха писма до Доналд Туск с искане за разграничаване от правителството на Борисов заради гражданските протести. До момента той не е отговарял на призивите им.

Краят на ерата "Мон ами"

Борисов също е публикувал кратък клип от срещата си с Туск, в който се вижда как двамата позират за снимки и се здрависват неловко. Видеото показва, че разговорът им започва директно към темите на Европейския съвет, на който премиерът присъства в четвъртък. 


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул