Банковият смут принуди Фед да забави темпото с лихвите Снимка: © Getty Images

Изправен пред най-лошата банкова криза от 2008 г. насам и най-високия процент на инфлация от десетилетия, Федералният резерв избра да продължи да се бори с цените и обяви още едно увеличение на лихвите. То обаче е по-малко от очакваното.

Фед определи референтния овърнайт лихвен процент в диапазона 4.75 – 5%, увеличавайки го с четвърт процентен пункт. Това е деветото повишение и най-високият процент от 2007 г. насам. Преди година лихвите бяха близки до нула.

Последното увеличение бе по-малко от увеличението от половин процентен пункт, което някои очакваха – преди обаче серия от сривове на банки да разтърси глобалните пазари.

В изявление Фед заяви, че въздействието на банковата криза е „несигурно“, но инфлацията „остава повишена“.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната е банка е обмисляла да постави увеличението на лихвите на пауза, но в крайна сметка е заключила, че банковата криза е под контрол и че има нужда от още действия за намаляване на инфлацията.

„Ние се ангажираме да възстановим стабилността на цените и обществеността разчита, че ще го направим“, каза той. „Важно е да поддържаме тази увереност с нашите действия.“

Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) по-рано този месец е свързан отчасти с последните ходове на Фед. SVB е излял депозити в дългосрочни ценни книжа, чиято стойност е спаднала с увеличаване на лихвите. Тези загуби уплашиха вложители и доведоха до масови изтегляния от банката.

Пауъл нарече SVB „отклонение“, което се е „провалило лошо“. Той заяви, че банковата система на САЩ остава силна, но добави, че „е ясно, че трябва да засилим надзора и регулирането“.

Инфлацията остава глобален проблем

В Обединеното кралство тя достигна годишен темп от 10,4% през миналия месец. Очаква се Английската централна банка да повиши лихвените проценти в опит да укроти цените. Миналата седмица Европейската централна банка повиши лихвите с 0,5 процентни пункта въпреки мощното сътресение на Credit Suisse, втората по големина банка в Швейцария. Инфлацията в еврозоната е средно 8,5 % и вероятно ще остане висока „твърде дълго“, ако повишенията не продължат, аргументира решението си ЕВБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024