Британски пънк, Banksy, лодка с мигранти - какво се случи на Гластънбъри Снимка: © Screenshot

Известният уличен артист Банкси потвърди с видео в Instagram, че стои зад пускането на "надуваема лодка с мигранти" по време на изпълнение на бристолската пънк група Idles на фестивала в Гластънбъри, Великобритания - най-големият музикален фестивал в света.

Бандата има парче, посветено на имигрантите - Danny Nedelko. В негго се пее за това, че всички сме направети от кости, кръв, любов, че "най-добрият ми приятел е прищълец" и е сред хитовете на групата.

Точно по време на това изпълнение над главите на хората в публиката от ръце на ръце "плава" надуваема лодка с макети на мигранти.

Предполага се, че пърформансът на Banksy е част от шоуто на групата, тъй като появата на лодката съвпада с текстовете на Idles.

По-късно представител на групата потвърди преди британския Guardian, че идеята и изпълнението са дело на Banksy, но музикантите не са знаели предварително какво ще се случи.

Самият артист на свой публикува кадрите с лодката на страницата си в Instagram, което може да се смята за потвърждение, че той лично стои зад акцията.

Посланието е ясно - обръща поглед към стотиците бежанци, които тръгват да търсят нов дом по море и често загиват по пътя. Повече от половината мигранти, които са загубили живота си през последното десетилетие, са потънали в морето. Става дума за над 36 000 смъртни случая, показва доклад на Международната организация по миграция (МОМ), публикуван през март.

Спасяването на мигранти е сред каузите на художника. Той финансира спасителен кораб, който плава в Средиземно море - казва се "Луиз Мишел" - на името на френска анархистка и феминистка от 19-ти век. Плавателният съд е изрисуван от артиста. Купува го от френските митници, дълъг е 31 метра, а екипажът му е от европейски активисти с опит в спасяването на хора по море.

Banksy е един от най-известните художници в света, но самоличността му остава, поне официално, неизвестна. Според някои теории артистът е британец, от Бристол, откъдето е ѝ групата Idles. Там се появяват и едни от първите му известни графити.

Банкси напомни за домашното насилие с графит "Грим за Свети Валентин"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев: Това, че всичко ще е както преди, не е съвсем вярно

Василев определи неуспешния опит за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС като "отбиване на номера"

16:47 - 03.07.2024
Важно днес

Главчев уволни още 5 души в областните управи и назначи нов кадър на ДПС

Само едно от местата е попълнено засега

15:22 - 03.07.2024
Важно днес

Руският посланик в Алжир е починал внезапно

Това е втори смъртен случай на руски дипломат в Африка за 2 месеца

14:54 - 03.07.2024
Кино и сериали

Гари Олдман и Slow Horses се завръщат на екран на 4 септември

Вече е ясно - ще има и 5-и сезон на шпионската сага за провалени разузнавачи, които вършат подвизи

14:47 - 03.07.2024
Европейски дневници

Идва ли краят на евтините стоки от Shein и Temu в Европа

Европейската комисия планира да премахне прага от 150 евро, под който стоките са освободени от мита

14:40 - 03.07.2024
Важно днес

"Винаги верни!" : Един ден с Морската пехота на Украйна

"Истории от първа линия" - среща с Морската пехота на Украйна

11:50 - 03.07.2024