Банкси напомни за домашното насилие с графит "Грим за Свети Валентин"

В Деня на влюбените британският графити художник Банкси представи най-новата си улична творба, насочена към домашното насилие. Проблем, който съвременното общество си носи от миналото, е водеща тема в много страни по света.

Графитът се появи на стена в крайбрежния град Маргейт, Кент, Великобритания. Името ѝ е "Valentine's Day Mascara" ("Грим за Свети Валентин"). Изобразява домакиня в стил от 50-те години на миналия век в карирана рокля с якичка, престилка и жълти гумени ръкавици.

Лицето ѝ е посинено, усмивката издава липсващ зъб. Рисунката първоначално е част от инсталация - героинята стои пред истински, стар, полузатворен фризер, от който стърчат краката на мъж. Те също са нарисувани на стената.

По-късно служители на общинските власти са премахнали хладилника и счупените мебели и е останало само нарисуваното.

Неуловимият Банкси, чиято истинска самоличност е неизвестна, публикува три снимки на новото си послание в официалния си профил Instagram. Без допълнителен коментар.

Първият кадър показва цялостната картина и послание, вторият - жената в по-близък план, а третият - само на лицето ѝ с посиненото и затворено от оток око и липсващия зъб.

Банкси е сред най-популярните съвременни творци. За него се знае, че е роден в Бристол, Югозападна Англия. Графитите му са социално насочени, често по актуални теми. Сред последните му акции е изработката на лимитирани ситопечати на негови произведения - технология, с която се печата върху хартия, текстил, пластмаса, стъкло, керамика и други материали. Събраните средства от продажба са за подкрепа на цивилните, засегнати от войната в Украйна.

Миналата година се появиха графити на Банкси в Украйна. На един от тях - в руините в Бородянка, малко дете поваля Владимир Путин в джудо хватка. Известно е, че руският президент е джудист. Художникът потвърди, че именно той стои зад тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024
Важно днес

"Борисов се опитва да се отърве от прегръдката на Пеевски чрез Радев"

Елисавета Белобрадова за хода на Бойко Борисов с подкрепата за президента на срещата в НАТО

16:10 - 21.06.2024