Момче поваля Путин, гимнастичка сред отломки: Нови графити на Banksy се появиха в Украйна Снимка: © Ед Рам / Getty

Banksy разкри най-новия си графит върху разрушена от руските бомбардировки сграда в украинския град Бородянка. В профила на артиста в Instagram се появиха снимки на произведението - гимнастичка, която прави стойка на ръце сред отломки.

Украинският град е сред най-тежко засегнатите от войната. Той беше атакуван в първите дни от инвазията, започнала на 24 февруари. Руските войници окупират Бородянка, разположен на около 48 км северозападно от Киев, в продължение на седмици в началната фаза на войната. В крайна сметка украинците го освободиха през април.

BBC разказва за втори графит в града, който изобразява мъж, „приличащ на Владимир Путин“, хвърлен по гръб от малко момче по време на джудо мач. Смята се, че образът е именно на Путин, защото руският президент е носител на черен колан по джудо и е известен почитател на бойното изкуство. Все още не е потвърдено дали авторът е отново Banksy.

Бородянка, Украйна, Bansky графит, джудо, момче обръща Путин

Международният редактор на BBC News Джеръми Боуен - опитен военен кореспондент - коментира, че разрушенията, причинени от руския обстрел над Бородянка, са най-лошите, които е виждал в Украйна. Няколко свидетели споделят, че руските войски са спирали опитите да бъдат извадени оцелели от разрушените сгради. Заплашвали са с оръжие хората, които са искали да го направят. Британската медия разказва историята на местен полицай, който губи шестима членове на семейството си - майка, баща, брат, баба, съпруга и едногодишната си дъщеря, в рамките на един руски удар.

Третото произведение, което изглежда като дело на Banksy, показва състезателка по художествена гимнастика, носеща медицинска шина на врата си, която прави фигура с лента.

Bansky -  Украйна графити, гимнастичка с шийна на врата - град Ирпин

Графитът се намира върху зейнала дупка във фасадата на сграда в Ирпин. Градът е в покрайнините на Киев и беше мястото на жестокото клане на стотици цивилни от окупационните руски войски.

Четвърти графит на бетонен блок в Киев, който също поразително наподобява характерния стил на Banksy, изобразява две деца, люлеещи се на люлка от метално защитно заграждение.

Bansky графит, Украйна Киев, две деца на люлка

Banksy е един от най-известните художници в света. Самоличността му е все така неизвестна. Той се прочу с шаблонни дизайни по улиците на английския град Бристол в началото на 90-те години на миналия век. С времето графитите му се появяват от Лондон до Париж, от Ню Йорк до Ню Орлиънс и Парк Сити в Юта...

Често описван като "неуловим" и "таен" за пресата, уличният артист има легион от фенове, включително и световните знаменитости, а негови работи са излагани в най-престижните музеи в света.

Guess махна витрината с откраднатия графит на Banksy


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024