Guess махна витрината с откраднатия графит на Banksy

Banksy изглежда е победителят в спора с Guess - седмица, след като артистът обвини марката, че е откраднала емблематичното му произведение ''Flower Thrower“ и го е ползвала за декора на магазина на "Риджънт стрийт" в Лондон, изображението вече е свалено от витрината.

Цялата история обаче е пореден епизод от битките за интелектуалната собственост върху произведения на анонимния художник.

След появата на спорната витрина с огромно пано с "Flower Thrower" - мъж, който вместо коктейл Моллотов хвърля букет, Banksy призова своите 11,5 млн. последователи в Instagram и те да си вземат нещо от магазина, след като той се отнася така с авторските права.

Внимание, крадци , моля, отидете в Guess на "Риджънт стрийт". Те ползват моите произведения без позволение, проблем ли ще е и вие да направите същото с техните дрехи?“, гласи публикацията.

Витрината бе в чест на нова капсулна колекция, направена в сътрудничество с Brandalised - марка, известна с дрехите си с дизайн на най-известните графити. ,,Знаем, че 99,99% от света не може да си позволи астрономически високите цени на престижните аукционни къщи. Затова сме тук - да ви дадем достъпни колекционерски графити.", пише в сайта на бранда.

„Графитите на Banksy имат феноменално влияние, което резонира с популярната култура“, казва на свой ред съоснователят на Guess Пол Марчиано в изявление. „Новата колекция с Brandalised е начин модата да покаже своята благодарност."

В Instagram профила си от Brandalised се защитават, като ползват цитат на Banksy. Само че заменят думата "реклама" с "графити". Публикацията е в противоречие с прессъобщение на GUESS, твърдящо, че сътрудничеството е официално подписано от графити артиста.

Анонимният художник има компания, наречена „Борба с вредителите“ (Pest Control), която отговаря за автентичността на произведенията му. Тя пояснява, че „Banksy не се занимава с продукти. Ако нещо изглежда като продукт на Banksy, със сигурност не е“.

В крайна сметка след призива на Banksy магазинът на Guess премахна витрината и изтри постовете си от социалните мрежи, свързани с колекцията.

Интелектуалната собственост и дългата битка на Banksy с Full Color Black

През 2014 г. „Борба с вредителите“ кандидатства, за да регистрира именно графита ''Flower Thrower“ като търговска марка в ЕС.

През март 2019 г. компанията за поздравителни картички Full Colour Black, която е свързана с марката Brandalised, протестира срещу регистрацията с аргумента, че Banksy трябва лично да защити авторските си права. Решението, което дава на уличния артист търговската марка, е отменено през 2020 г.

Banksy изразява слаб интерес към авторските права върху работата си, не само защото е заявявал, че "авторските права са за загубеняци“, но и защото, за да защити интелектуалната си собственост, той ще трябва да разкрие самоличността си.

Авторските права защитават правата на авторите върху художествени и литературни произведения, докато търговските марки защитават името на компанията, идентичността на марката и имената и автентичността на продуктите.

На институциите в ЕС им отне година и половина да се произнесат по исковете на Full Color Blacks, а междувременно Banksy създаде "pop-up" магазин, наречен Gross Domestic Product. Той излага артикули само на витрината, никога не отваря врати и предлага покупки само онлайн. При откриването му Banksy твърди, че мотивацията му за магазина е „вероятно най-малко поетичната причина да прави изкуство“.

Компания за поздравителни картички оспорва търговската марка, която притежавам. Опитва да поеме попечителството върху моето име, за да може законно да продава своите фалшиви стоки.“, коментира артистът в изявление.

В крайна сметка решението е срещу художника. През септември 2020 г. институциите приемат, че, тъй като той не може да бъде идентифициран като безспорен собственик на произведенията си, не може да има и права върху марка. Съдиите казват, че не са убедени, че откриването на "pop-up“ магазина на художника демонстрира истинско намерение за легитимиране на търговската марка и я определят като „несъвместима с честните търговски практики“.

Banksy Laugh Now - Смейте се сега графит

,,Смейте се сега, но един ден ние ще управляваме"

Full Color Black първоначално печели и втора битка срещу Banksy. През май 2021 г. артистът губи и търговската марка за графита си "Laugh Now“ - изображението на маймуна, носеща рекламно табло за сандвичи, на което пише „Смейте се сега, но един ден ние ще управляваме“. В началото на делото, образувано през ноември 2018 г., от Full Colour Black твърдят, че търговската марка на графити артиста е заведена недобросъвестно и че не е отличителна.

Banksy обаче обжалва. На 15 ноември 2022 г. Службата на ЕС за интелектуална собственост отменя предишното си решение и на практика позволява на художника да запази и търговската марка "Laugh Now", и анонимността си. Според съдиите Full Colour Black не е успяла да докаже, че марката е защитена недобросъвестно.

„Това е значителна победа за Banksy или по-точно за Pest Control Office, която му позволява да крие самоличността си“, каза Лий Къртис, специалист по търговски марки в адвокатската кантора HGF Limited, пред списанието за дигитално изкуство Why Now.

Въпреки че графитът "Flower Thrower“ на Banksy все още е свободен за ползване според регламента на ЕС, решението на Службата за интелектуална собственост в полза на художника за графита "Laugh Now“ може да проправи път за обжалване и на предишното решение.

А графити артистът може да е твърде зает, за да отпразнува успеха, предвид новата му работа в украинския град Бородянка.

Момче поваля Путин, гимнастичка сред отломки: Нови графити на Banksy се появиха в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024