Снимка: © Getty Images

Град Банско се поставя под пълна блокада заради епидемията от новия коронавирус. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Срокът на строгите мерки ще е за 2 седмици, каза Томислав Дончев.

"В Банско има тревожна тенденция на нарастване на заболяването. Щaбът излезе с предложение за по-крути мерки по отношение на Банско - от този час (19 ч.) се въвеждат следните противоепидемични мерки: 

- забранява се влизането и излизането в град Банско  

- лицата с постоянен или настоящ адрес в града могат да се приберат по домовете си до 20 ч. на 18 март. 

Забранява се излизането на всички граждани на Банско без основателна причина - освен посещение на хранителни стоки, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователи, бензиностанции.

Никой не може да напуска или да влиза в Банско освен товарни автомобили за доставка на хранителни стоки и първа необходимост, лекарства; служители, свързани с електро- и водоснабдяването; здравни инспектори, полицейски служители, пожарникари, медицински лица, свързани със спешна помощ и др. 

На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи, МВнР вече се е свързало с посолствата на съответните страни и чужденците ще могат да напуснат града до 24 часа. 

В понеделник в Банско бяха установени два случая на заболяване с коронавирус - на дете на 9 години и възрастен мъж на 78 г., и двамата са британски граждани. Това стана причина за предсрочното закриване на ски-сезона както в местната зона, така и в Боровец и Пампорово.  

Междувременно мъж от Троян, който е работил като инструктор по ски в Банско, също е дал положителна проба за новия коронавирус. 

Ген. Мутафчийски посочи, че ски-курортите се превръщат в опасно място за разпространение на коронавирус-инфекции и затова е препоръчал на министъра на здравеопазването да въведе още по-строги мерки. 

Във вторник министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че всички туристически дейности - и вътрешни, и външни - се забраняват до 13 април. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети