Бърни Сандърс се оттегля от президентската кампания

Бърни Сандърс слага край на президентската си кампания, като оставят Джо Байдън единствен кандидат за номинацията на Демократическата партия.

Това съобщава CNN, като се позовава на съобщение от щаба му. Информацията гласи, че Сандърс е обявил решението си в обаждане до екипа си.

"Кампанията приключва, но битката за справедливост продължава", обяви 78-годишният сенатор от Върмонт в обръщението си, публикувано малко по-късно.

Решението за край на кампанията идва след серия от неуспешно представяне за социалиста на предварителните избори на Демократите. Първоначално Сандърс се радваше на относително добри резултати след победата в Ню Хемпшир и Невада.

Силното завръщане на Джо Байдън след гласуването в Южна Каролина и успехът му на "Супер вторник" поставиха кампанията на Сандърс под въпрос. Сенаторът спечели изборите в своя щат Върмонт, в Калифорния, Колорадо, Юта и Северна Дакота (плюс гласуващите в чужбина Демократи и в отвъдморската територия Северни Мариански острови).

На 17 март обаче Джо Байдън спечели изборите във Флорида и Илиноис - два от последните големи източници на делегати за Демократическата конференция. Байдън разполага с 1217 от 1989 нужни гласа за победа.

Допълнителна пречка пред шансовете на Сандърс за обрат се оказа епидемията от коронавируса, която практически прекъсна възможността за масови срещи с избиратели. По данни на CNN последното събитие с публика за кампанията на Бърни Сандърс е проведено на 9 март. Оттам нататък комуникацията с потенциални избиратели е преминала в изцяло дигитална среда.

Това беше вторият опит на сенатора да спечели президентската номинация на Демократите. През 2016 г. той остана в кампанията до провеждането на партийната конференция, на която Хилари Клинтън беше избрана за официален кандидат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024