Епидемията от новия коронавирус в Китай създава тежки изпитания за технологичната индустрия, чиито основни лидери са базирани в Азия и вече изпитват проблеми за доставките на материали за смартфони заради принудителните транспортни ограничения и заради временното затваряне на някои заводи в Китай.

Сега обаче кризата заплашва провеждането на най-голямото изложение за мобилни технологии в света - Mobile World Congress в Барселона - което през последните години все повече се доминира от китайските телекомуникационни брандове.

За първи път от години корейският концерн за електроника LG няма да присъства на събитието, което се открива на 24 февруари. Причината: "съображения за сигурността на своите служители, партньори и всички клиенти". Решението на LG е аргументирано с желанието да се избегне "ненужното изпращане на стотици служители на международна командировка", когато вероятността от разпространение на вируса "Ухан" все още е висока. Компанията посочва, че ще компенсира отсъствието си от Барселона с организиране на отделни събития в близко бъдеще.

"Доброволна изолация" в хотелската стая

Участието в мащабното изложение MWC предизвика притеснения и при китайския концерн ZTE - един от най-големите производители на смартфони в света. Ръководството на компанията реши да отмени планираната си пресконференция в Барселона, макар че ще запази щандовете си. Дори при наличието на добра воля, присъствието на китайските търговци в Испания се превръща в сериозно изпитание. Някои от най-големите международни авиокомпании - включително Lufthansa, British Airways, Air France, и др. - наложиха временно ограничение на директните полети между Китай и Европа, което създава логистичен кошмар за участниците в събитието.

Говорител на ZTE съобщава пред германския "Шпигел", че броят на участниците в делегацията на компанията в Барселона е ограничен значително и е сведен само до хората, които са абсолютно необходими за представянето на изложението.

Китайската компания е започнала да се занимава с осигуряването на визи за Испания, резервиране на самолетни билети и осигуряване на хотелски стаи, още преди да се появят първите данни за смъртните случаи от коронавируса. Затова по-голямата част от служителите и мениджърите, отговарящи за MWC, вече в Европа. Заради опасността от поява на вируса компанията е предупредила всички свои сътрудници "да се поставят под двуседмична доброволна карантина" веднага след пристигането си в Европа. Служителите на ZTE са посъветвани да не се срещат с колеги, да не пътуват с обществен транспорт и да избягват големи струпвания на хора. Самоналожената изолация в хотелската стая се отнася и за ръководния персонал.

В съобщение до медиите ZTE посочва, че всички устройства, изложени в Барселона, ще бъдат дезинфекцирани всекидневно. Като допълнителна мярка за сигурност, компанията заявява, че по-голямата част от служителите на щандовете й няма да идват от Китай, а от Европа.

ZTE не е единствената китайска компания, която предприема строги мерки за безопасност. От Huawei съобщават, че ще изпратят своите представители в Барселона поне две седмици по-рано, и то само след продължително наблюдение на здравето им. Технологичният гигант вече се принуди да отложи една от големите си конференции за разработчици в Шънджън, планирана за 11-12 февруари, заради опасения около разпространението на коронавируса.

"Моля, без ръкостискания"

Засега организаторите на MWC 2020 - GSMA - не възнамеряват да отложат изложението. От асоциацията излязоха със съобщение, в което твърдят, че потенциалните рискове от коронавируса "имат минимално отражение върху събитието" в Барселона. Големи участници като Xiaomi, Vivo, Honor, Qualcomm, Lenovo и Motorola ще участват в конгреса независимо от извънредната ситуация около коронавируса.

GSMA посочват, че вече прилагат серия от мерки, за да не допуснат появата или разпространението на вируса. Засилено почистване и дезинфекция се предвиждат за всички площи, в които има висока концентрация на посетители - включително кетъринг-зоните, тоалетните, изложбените маси, дръжките и парапетите, входовете и изходите, публичните устройства с тъчскрийн и др.

Организаторите обещават засилено присъствие на медицински персонал на местата, в които се провежда изложението. Подготвя се и информационна кампания, както онлайн, така и с материали на терен. Санитарни и дезинфекциращи материали ще бъдат достъпни за обществено ползване на площадката на MWC. Персоналът на изложението и всички делегации на производители и търговци ще бъдат инструктирани за препоръчителните превантивни мерки за лична хигиена и честота на ползване на санитарни продукти.

Допълнително в изложбените зали ще бъдат поставени табели, които ще напомнят на посетителите на MWC за необходимостта от повишено внимание към хигиената. Взети са мерки и за редовната подмяна на всички микрофони, които се ползват от говорителите на публичните събития.

Не на последно място: всички присъстващи на MWC са посъветвани да възприемат "политика на въздържание от ръкостискания".

Въпреки тези уверения за внимателната подготовка на Барселона, притесненията от евентуалната поява на заболяването все още остават. През 2019 г. конгресът привлече над 100 000 посетители от близо 200 държави.

Този път слоганът "Свързаният свят е по-добър свят" вече не звучи толкова оптимистично.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024