Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин Снимка: © Getty Images

Бащата на тенисиста Новак Джокович - Сърджан, гледа полуфинала на Australia Open от вкъщи вместо да е на трибуните за сблъсък на сина си срещу Томи Пол, съобщава "Тенискафе".

Организаторите на турнира публикуваха официално становище относно срещата на Сърджан със сръбски фенове, по време на която той беше заснет да казва “Да живеят руснаците” на фона на развяващи се руски знамена с лика на Владимир Путин.

“В течение на събитието разговаряхме с играчи и техните екипи относно значимостта на това да не се присъединяват към никакви дейности, които целят да създадат напрежение. Г-н Сърджан Джокович зае официална позиция по въпроса, потвърждавайки че няма да посети днешния полуфинал”, се казва в изявлението.

От Австралийската тенис федерация посочват, че ще продължат да се стремят към "предоставянето на безопасност за феновете и затвърждаването на позицията ни, с която забраняваме знамената на Русия и Беларус".

Самият Сърджан също коментира ситуацията.

“Тук съм само за да подкрепям сина си. Нямах намерение да създавам заглавия по медиите или да нарушавам реда. Бях сред феновете на Новак, както след всеки мач на сина си, за да отпразнувам победата и да се снимам с тях. Нямах намерение да се замесвам в това”, написа той.

“Семейството ми е преживяло ужасите на войната, искаме единствено мир. Реших да гледам днешния полуфинал на сина си от вкъщи. Надявам се да стане великолепен мач и ще подкрепям сина си, както винаги”, допълва бащата на Джокович.

Мачът между деветкратния шампион Новак и американеца Томи Пол се играе в Мелбърн.

Сръбският журналист Саша Озмо защити Сърджан, като публикува в профила си в Twitter тезата, че родителят на Новак е казал “Živeli, ljudi”, без да казва нищо за Русия - израз, който може да се използва като “довиждане” в контекста на събитията.

Докато семейство Джокович не оспорва обвиненията срещу Сърджан, самите снимки с руското знаме с Путин и феновете с тениски със символа Z, който е определян като “руската свастика“, също не помагат на Сърджан в ситуацията и оттеглянето му от трибуните изглежда като логична мярка за деескалация на напрежението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024