Бащата на Кирил Петков - Петко - използва цитат от покойния юрист Кристиан Таков, за да коментира решението на КС по казуса с двойното гражданство на сина му: "Пазете правото, включително и от закона". Малко по-рано днес съдът постанови, че назначението на доскорошния служебен министър на икономиката е станало в нарушение на конституцията, защото той е бил едновременно български и канадски гражданин.

Петко Петков коментира, че синът му е върнал всички лични документи от Канада още когато е заявил пред нотариус, че се отказва от гражданството си през април 2021.

"От това, което чух от него, той се чувства чист пред себе си. Когато е встъпил като министър, вътрешно е бил абсолютно сигурен, че повече не е канадски гражданин. Не е имал паспорт, не е имал шофьорска книжка", каза бащата на Кирил Петков пред bTV.

Той изрази неразбиране от решението на Конституционния съд да не допусне сина му на изслушване, преди да вземе окончателното си решение, както и защо Спецпрокуратурата се е задействала с проверка на Петков преди произнасянето на КС.

Петко Петков разказа, че синът му е бил на 14 г., когато е пристигнал в Канада, и е получил гражданството си "автоматично" заради натурализацията на родителите.

"Аз не съм му дал много. Бил съм беден емигрант, пристигнах в Гандер (Канада) с 200 долара в джоба, без да знам дума английски. Борих се за това канадско гражданство и сега се питам кое е ценното в него - много ценно беше, че ми даде възможността да бъда равностоен човек в една свободна държава. Когато станах канадски гражданин, имах този миг свобода, който ме правеше човек на света - не на режим или партия. Казах си: не дадох много на сина си, но поне го направих човек на света", казва той, като допълва, че не е подозирал, че това може да стане повод за съдебни спорове.

Бащата на Кирил Петков коментира, че отначало е помислил за неверни твърденията, че синът му все още е гражданин на Канада, след като вече е станал министър.

"Аз живеех с чувството, че той няма канадско гражданство през цялото време. Когато ИТН повдигна този въпрос, си помислих как тези хора нападат Кирил. Може би са били прави, щом така казва КС, но до онзи момент казусът не е бил в моята глава. Ако имаше някакви притеснения, той щеше да каже - такъв момент нямаше, аз бях напълно спокоен", каза още Петко Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.