Бащата на Кирил Петков - Петко - използва цитат от покойния юрист Кристиан Таков, за да коментира решението на КС по казуса с двойното гражданство на сина му: "Пазете правото, включително и от закона". Малко по-рано днес съдът постанови, че назначението на доскорошния служебен министър на икономиката е станало в нарушение на конституцията, защото той е бил едновременно български и канадски гражданин. 

Петко Петков коментира, че синът му е върнал всички лични документи от Канада още когато е заявил пред нотариус, че се отказва от гражданството си през април 2021.

"От това, което чух от него, той се чувства чист пред себе си. Когато е встъпил като министър, вътрешно е бил абсолютно сигурен, че повече не е канадски гражданин. Не е имал паспорт, не е имал шофьорска книжка", каза бащата на Кирил Петков пред bTV. 

Той изрази неразбиране от решението на Конституционния съд да не допусне сина му на изслушване, преди да вземе окончателното си решение, както и защо Спецпрокуратурата се е задействала с проверка на Петков преди произнасянето на КС.

Петко Петков разказа, че синът му е бил на 14 г., когато е пристигнал в Канада, и е получил гражданството си "автоматично" заради натурализацията на родителите. 

"Аз не съм му дал много. Бил съм беден емигрант, пристигнах в Гандер (Канада) с 200 долара в джоба, без да знам дума английски. Борих се за това канадско гражданство и сега се питам кое е ценното в него - много ценно беше, че ми даде възможността да бъда равностоен човек в една свободна държава. Когато станах канадски гражданин, имах този миг свобода, който ме правеше човек на света - не на режим или партия. Казах си: не дадох много на сина си, но поне го направих човек на света", казва той, като допълва, че не е подозирал, че това може да стане повод за съдебни спорове. 

Бащата на Кирил Петков коментира, че отначало е помислил за неверни твърденията, че синът му все още е гражданин на Канада, след като вече е станал министър. 

"Аз живеех с чувството, че той няма канадско гражданство през цялото време. Когато ИТН повдигна този въпрос, си помислих как тези хора нападат Кирил. Може би са били прави, щом така казва КС, но до онзи  момент казусът не е бил в моята глава. Ако имаше някакви притеснения, той щеше да каже - такъв момент нямаше, аз бях напълно спокоен", каза още Петко Петков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект